Bangalijsten, foute ontgroeningen: studentenverenigingen ondertekenen nu gedragscode
Bijna vijftig studentenverenigingen, waaronder ook eerder in opspraak gekomen clubs als het Groningse Vindicat, het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.) en het Utrechtsch Studenten Corps, ondertekenen vandaag een gedragscode die grensoverschrijdend gedrag moet tegengaan.
Ook de twaalf zogenoemde Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV's) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) ondertekenen de nieuwe code, die 'respect, integriteit en verantwoordelijkheid' moet waarborgen.
'Positieve cultuurbeweging'
De afgelopen jaren zijn studentenverenigingen meermaals in het nieuws gekomen, bijvoorbeeld na uit de hand gelopen ontgroeningen of na publicatie van zogenoemde bangalijsten. Meerdere verenigingen zeiden behoefte te hebben aan een gezamenlijke gedragscode.
Die is dit studiejaar opgesteld door de verenigingen die zijn aangesloten bij de LKvV. Onder anderen Linde van Mechelen, voorzitter van de LKvV, heeft zich hiervoor ingezet. Ze hoopt dat dit nu echt een 'positieve cultuurbeweging' kan beginnen binnen de verenigingen. "Iedereen staat er unaniem achter", zegt ze. "Zelfs met zo'n grote groep aan verschillende verenigingen."
Seksistische toespraken
Onder de ondertekenaars zijn dus ook Vindicat, het A.S.C. en het Utrechtse corps. En bij alle drie ging het in het verleden meermaals mis.
Zo werden op het lustrumfeest van A.S.C. in 2022 bijvoorbeeld seksistische toespraken gehouden, waarin vrouwen onder meer werden uitgemaakt voor 'hoeren' en 'sperma-emmers'. Beelden werden later online verspreid. De vereniging krijgt nog altijd geen geld van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.
Bij het Utrechtse corps verscheen eerder dit jaar nog een bangalijst. Vindicat uit Groningen ligt al jaren onder vuur vanwege uit de hand gelopen ontgroeningen. Ook hier gingen bangalijsten rond.
Onder meer A.S.C., Vindicat en het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof doen vanochtend mee aan een panelgesprek in het Academiegebouw in Utrecht. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs neemt de gedragscode in ontvangst.