Crimineel circuit

Vervalste diploma's, onbevoegden aan het bed: 'Hoge risico's kwaliteit en veiligheid zorg'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de VeenVervalste diploma's, onbevoegden aan het bed: 'Hoge risico's kwaliteit en veiligheid zorg'
RTL

Bemiddelingsbureaus zenden bewust onbevoegde mensen uit naar zorgaanbieders. Zorgaanbieders verbonden met het criminele circuit leveren 'hoge risico's voor de kwaliteit en veiligheid van zorg' op.

Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie voor het Onderwijs (IvhO) in een onderzoek dat werd gestart nadat een groep anonieme zorgmedewerkers begin dit jaar een brandbrief had geschreven.

Daarin stonden onder meer signalen over fraude met diploma's en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). "Diploma's worden op meerdere manieren vervalst", bevestigen de inspecties.

Criminele achtergrond

Het probleem speelt volgens de inspecties 'vooral in de wijkverpleging, verpleeghuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg en in de gehandicaptenzorg'.

Torenhoge winsten en piepjonge bestuurders: deze verdachte zorgbedrijven vallen op
Lees ook

Torenhoge winsten en piepjonge bestuurders: deze verdachte zorgbedrijven vallen op

De IGJ krijgt sinds 2022 steeds meer meldingen van ongekwalificeerde zzp'ers, soms met een criminele achtergrond. In sommige gevallen zouden ze geen begeleiding geven, maar bijvoorbeeld videogames spelen. Zulke medewerkers weten niet hoe ze met ingewikkelde problemen moeten omspringen, en dat heeft volgens meldingen tot meerdere 'ernstige calamiteiten' geleid.

Kwetsbare mensen

De zorginspectie vermoedt dat sommige 'zorgverleners' proberen cliënten aan te zetten om misdaden te plegen, en merkt op dat zij ook bij persoonlijke informatie van kwetsbare mensen kunnen. "Dit is informatie die mogelijk interessant is voor criminele netwerken."

De conclusies van de inspecties komen overeen met een onderzoek van RTL Nieuws in 2022. Daarin werd al duidelijk dat het aantal personeelsleden in de zorg dat werd betrapt met een vals diploma flink was gestegen.

Voor de rechter

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak toen met meerdere medewerkers van grote zorginstellingen, die uit angst voor sancties van fraudeurs en hun werkgever alleen anoniem hun verhaal wilden doen. Ze sloegen alarm over ongekwalificeerd personeel en valse diploma's. 

In 2023 kwamen acht voormalige zorgmedewerkers voor de rechter vanwege verdenking dat zij met valse papieren hebben gewerkt bij diverse zorginstellingen in het land.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Inspectie van het OnderwijsInspectie Gezondheidszorg en JeugdZorgfraudeGezondheidszorgGehandicaptenzorgThuiszorg