Nederland schendt fundamentele kinderrechten: 'We zakken radicaal door het ijs'
Nederland schendt fundamentele kinderrechten, dat meldt de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights op basis van wereldwijd onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op het gebied van kindergezondheidszorg zakt Nederland zelfs twaalf plaatsen op de wereldranglijst.
Het gaat volgens KidsRights al jaren slecht met de bescherming van kwetsbare kinderen in Nederland. Voorzitter van KidsRights Marc Dullaert zegt dat Nederland hiermee al meerdere jaren 'radicaal door het ijs zakt'. Zo lukt de Nederlandse regering niet om honderdduizenden kinderen die bijvoorbeeld onder de armoedegrens leven of uit huis worden geplaatst te voorzien van een bestaansminimum of goede zorg en bescherming.
"Als het goed gaat met een kind is Nederland een paradijs met goed onderwijs, maar kinderen aan de kwetsbare kant worden onvoldoende opgevangen", aldus Dullaert.
Door ondermaatse gezondheidszorg komt daar nu een nieuwe kwetsbare groep kinderen bij, legt de voorzitter uit. Dat komt volgens de kinderrechtenorganisatie voornamelijk door de afnemende vaccinatiegraad, maar ook doordat de waterkwaliteit in Nederland afneemt.
Van de 193 onderzochte landen staat Nederland dit jaar op plek negentien. Vorig jaar was dat plek twintig. Het jaar daarvoor stond ons land op het gebied van kinderrechten zestien plaatsen daarboven. Het afgelopen jaar viel Nederland voor het eerst buiten de top tien van de KidsRights Index.
Tijd voor een langetermijnvisie
Dullaert meldt dat 'een land dat niet goed voor zijn kwetsbare kinderen zorgt een groot probleem heeft'. Hij vindt dat het kabinet voorrang moet geven aan de huidige en toekomstige generatie kwetsbare kinderen en jongeren. "Pak daarom in Nederland de problemen in de jeugdzorg en jeugdbescherming aan, de kinderarmoede en het gebrek aan opvang voor kinderen in asielzoekerscentra."
"Pak ook de bedreiging aan van de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren", luidt het advies van Dullaert. Hij benadrukt hierbij dat bijvoorbeeld een gratis ontbijt voor kinderen uit armere gezinnen symptoombestrijding is, en dat het tijd is voor een langetermijnvisie.