Van plek 4 naar 20

Kinderrechten in Nederland volgens ranglijst flink verslechterd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Richard BrockenKinderrechten in Nederland volgens ranglijst flink verslechterd
RTL

Nederland is 16 plaatsen gedaald op de KidsRights Index: van plek 4 naar plek 20. De flinke daling zou vooral te maken hebben met de huidige situatie van jeugdzorg en jeugdbescherming en daarnaast met de manier waarop asielkinderen in Nederland worden behandeld.

Het is voor het eerst dat Nederland buiten de top 10 scoort. Het KidsRights Index-rapport wordt vandaag gepubliceerd door de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op de index staan 193 landen. 

Jeugdzorg en jeugdbescherming

De grootste achteruitgang in het rapport is te zien in het domein 'gunstig klimaat voor de rechten van het kind'. Nederland scoort hier ondermaats op de indicator 'beschikbaar budget', wat inhoudt dat van het beschikbare budget van de Nederlandse overheid, maar een heel klein percentage naar kinderen gaat. 

Ook scoort Nederland slecht op het domein 'gezondheid'. Dit heeft te maken met de lange wachtlijsten in de jeugdzorg en de jeugdbescherming. Volgens de Index schendt Nederland op dit terrein ook enkele fundamentele kinderrechten. 

De staat kan namelijk niet de benodigde zorg of bescherming bieden voor een grote groep kwetsbare kinderen. Dit zijn kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming, maar ook kinderen die in armoede leven of asielzoekerskinderen die in azc's leven. 

Een op drie basisschoolkinderen presteert minder door stress om geld
Lees ook

Een op drie basisschoolkinderen presteert minder door stress om geld

En dat is niet het enige. Ook is sprake van regionale kansenongelijkheid. Zo hebben bepaalde groepen Nederlandse kinderen minder toegang tot onderwijs of jeugdzorg dan andere groepen. 

Oprichter KidsRights

Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights is kritisch over de cijfers: "Deze dramatische cijfers zijn een terugslag van jarenlang slecht beleid op het gebied van kinderrechten. De VN heeft dit al vaker aangekaart en met de aanbevelingen en zorgen is in de afgelopen jaren niets gebeurd."

"Met dit rapport willen we dringend aandacht vragen om de bescherming van kinderrechten in Nederland te waarborgen. De overheid, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden moeten samenwerken om inclusief beleid en programma's te ontwikkelen die regionale verschillen verminderen en gelijke kansen voor alle kinderen bevorderen."

In het rapport worden ook de belangrijkste oorzaken genoemd voor de zogenoemde 'wereldwijde polycrisis'.

'Wereldwijde polycrisis'

Zo zou eerst de pandemie een gezondheidscrisis hebben veroorzaakt, en vervolgens zorgde de oorlog in Oekraïne voor sterk stijgende energie- en voedselprijzen in vele landen. 

Daarnaast heeft het conflict in Soedan ook een grote impact op de vele, al voor de oorlog, ondervoede kinderen daar. 

Hiernaast spelen ook de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en extreme droogte, een rol. Volgens het rapport zal een op de vier kinderen dit jaar onder de armoedegrens leven, als gevolg van deze gebeurtenissen. 

Alarmerende toestand

En niet alleen de positie van Nederland is verslechterd op de ranglijst. Over het algemeen toont het hele rapport meer verslechteringen aan in plaats van vooruitgang op het gebied van kinderrechten wereldwijd. 

De meeste landen zijn immers nog niet volledig hersteld van de coronacrisis, en hebben inmiddels weer met nieuwe crissisen te maken. Het rapport noemt de toestand wereldwijd alarmerend en roept op tot onmiddellijke actie. 

Het is een toenemend probleem en lastig op te lossen: jongeren die zich depressief voelen of zelfs suïcidale gedachten hebben.
Lees meer over
JeugdzorgJongerenLink in bioNederland