Ouders zoeken sneller hulp bij artsen en experts voor alledaagse problemen kinderen
Ouders van jonge kinderen maken zich tegenwoordig sneller zorgen bij alledaagse problemen die de kinderen hebben, zoals slecht slapen, huilerigheid, driftbuien of bedplassen. Jeugdartsen en deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat ouders vanwege die zorgen steeds eerder professionals inschakelen bij zulke groeipijnen.
Sociale media spelen een belangrijke rol bij de snellere gang naar professionele zorgverleners, zegt Marielle Balledux, senior adviseur Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Ouders van jonge kinderen gaan bij alledaagse problemen 'meteen en te veel googelen', zegt ze. In veel gevallen gaat het om problemen die vanzelf weer over gaan, maar door alle informatie die ze online vinden worden ouders toch onzeker. "Die informatie levert vaak juist meer vragen op. Het vermogen om zulke problemen te verdragen is afgenomen. Ze schakelen sneller naar formele hulpverlening."
Gesprekken op schoolplein
Volgens Balledux zoeken jonge ouders ook minder vaak hulp in hun eigen netwerk. Gesprekken 'op het schoolplein of met de buren' kunnen helpen de eerste zorgen weg te nemen, zegt ze. Ze noemt het 'goed als ouders zich dat meer realiseren'. Toch wil ze de snellere gang naar hulpverleners ook niet problematisch noemen, omdat het tijdig zoeken van hulp ook voorkomt dat echte problemen onnodig lang onbehandeld blijven sudderen.
Elsbeth Vermeulen, oprichter van de Oudertelefoon, ziet net als Balledux dat veel vragen van ouders van jonge kinderen gaan over alledaagse zorgen. "Mensen weten niet meer zo goed wat normaal en wat niet normaal is", zegt ze. Ook zij wijst op de invloed van sociale media: "Door de stroom aan informatie wordt het niet altijd duidelijker. Eerder het tegenovergestelde. Ouders maken zich daardoor meer zorgen."
Jeugdarts Lucy Smit van Jeugdgezondheidszorg Kennemerland, gespecialiseerd in zorg voor kinderen tot 4 jaar, ziet dat ouders 'steeds meer ballen in de lucht moeten houden' in het dagelijks leven. Ze krijgt elke dag vragen over problemen met eten, slapen en zindelijkheid. "Voor die dingen heb je de medewerking van je kind nodig. Dat heb je niet zelf in de hand en dat gaat dus lang niet altijd allemaal perfect. Het is goed dat ouders zich dat realiseren."
Tegelijk noemt ze het ook 'goed dat ouders de weg naar hulp weten te vinden'.
Geduld, voorspelbaarheid en rust
Volgens Smit zorgt het drukke leven van ouders er vaak voor dat ze moe zijn. "Als hun kind dan ook niet makkelijk slaapt willen ze dat graag snel opgelost zien. Maar vaak is dat niet zo eenvoudig. Je ziet daardoor een enorme toename van het aantal slaapcoaches. Die bieden tegen betaling hulp aan. Jammer, want de jeugdgezondheidszorg kan dezelfde hulp ook bieden. Meestal is de oplossing voor slaapproblemen bij kinderen geduld, voorspelbaarheid, rust en minder prikkels. Met goede begeleiding kunnen ouders dit heel goed zelf doen."
Uit onderzoek van Trimbos blijkt dat ook dat ouders groeiende zorgen hebben over de geestelijke gezondheid van hun kinderen: in 2011 en 2015 maakte ongeveer 5 procent van de ouders zich (heel) vaak zorgen dat hun kind niet gelukkig is. In 2019 was dit percentage opgelopen tot 7 procent. Twee jaar later, in 2021, was dit al 12 procent.
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) schrijft in het rapport 'Meer zicht op ouders' dat ongeveer drie op de tien ouders zich zorgen maken over de opvoeding of de ontwikkeling van hun kinderen.
Martijn Spoelstra, bestuurslid van de AJN jeugdartsen Nederland zegt dat ouders 'hoge eisen aan zichzelf en hun kinderen stellen'. Vroeger volgden ouders adviezen van de huisarts op, zegt hij, terwijl zij 'meer behoefte aan flexibele aandacht en gezamenlijk besluitvorming hebben'. "Ouders kijken op Google en vragen daarna wat onze gedachten zijn."
Spoelstra noemt het enerzijds 'mooi' dat ouders betrokkenheid tonen en zich informeren, maar constateert tegelijk dat ze 'ook informatie lezen die onzin is'. Dat zorgt er ook voor dat de druk op de zorg toeneemt en dat de wachtlijsten langer worden. Volgens hem speelt ook mee dat we in de maatschappij steeds bewuster zijn van sociale druk: "Ze groeien op in een periode waarin niet alleen hun eigen presteren belangrijk is, maar waarin ze ook anderen moeten overtreffen."
In april bleek dat slaapproblemen veel Nederlanders treft. Daarover zie je meer in deze video: