'Ik reageerde primair'

'Wat een voorbeeld': Bart volgens velen een held, verdedigde jongen met nagellak in tram

·Aangepast:
'Wat een voorbeeld': Bart volgens velen een held, verdedigde jongen met nagellak in tram
RTL

"Letterlijk opstaan voor een ander. Wat een voorbeeld": velen bewonderen hem, en zien Bart inmiddels als een held. Hij verdedigde een jongen in een Haagse tram, die uitgescholden werd omdat hij nagellak droeg. De situatie werd gefilmd, en die video ging viral met Bart in de hoofdrol. Belangenorganisatie COC is blij hoe Bart reageerde: "Hij mag trots zijn."

"Ik lag half te slapen in de tram", zegt Bart tegen RTL Nieuws. Hij blikt terug op donderdag, toen hij in een tram in Den Haag naast een andere jongen zat. Zelf was hij op weg van een afspraak naar huis. "Toen hoorde ik ineens de meest walgelijke woorden. Het ging over de witte nagellak van die jongen, en ik zag dat een vlogger z'n camera op de teennagels van die jongen richtte. Ik heb er toen wat van gezegd."

'Hij begon te schreeuwen tegen de hele tram'

De man die de jongen uitschold, filmde dat zelf. Later deelde de vlogger de beelden op zijn eigen kanaal. De video ging viral, en te zien is dat de maker van de video vervolgens zijn pijlen richtte op Bart. Hieronder zie je de video:

Bart kwam op voor de jongen naast hem.

Volgens Bart staan de heftigste momenten niet eens in de video. "Echt keihard schreeuwen werd het. Hij flipte echt volledig in mijn gezicht."

Even was er bij Bart wel de angst dat hij geslagen zou worden. Hij heeft daarna vooral geprobeerd het niet verder te laten escaleren. "Daarna begon hij te schreeuwen tegen de hele tram. Ik heb het toen aangekeken en niet weer bij elk woord wat gezegd."

Complimenten van anderen

Een paar haltes verder ging de man de tram uit, en toen kreeg Bart complimenten van anderen in de tram. "Een wat oudere vrouw zei toen wel heel lief dat ik het goed had gedaan."

Bart Lutters.© Eigen foto
Bart Lutters.

En daar bleef het niet bij, op sociale media wordt er vol lof gesproken over Bart en wordt hij als 'held' gezien. Hij noemt dat vleiend, maar ook confronterend omdat zijn gezicht nu overal te zien is. "Je hoofd verschijnt overal ongevraagd. En dat van die jongen ook. Ik kom er goed vanaf, maar het voelt ook overdreven, en ik twijfel of ik het goede heb gedaan."

Geen contact met jongen in de tram

Van de jongen die belaagd werd, heeft Bart niets meer gehoord. Het is onduidelijk wie het is, en hoe het nu met hem gaat. Contact tussen Bart en het slachtoffer is er niet, en was er in de tram ook niet. De jongen had een koptelefoon op en kwam niet in contact met de man die de video maakte, en ook niet met Bart.

Mede daarom vraagt Bart zich af of hij het goede heeft gedaan. Die twijfel zit vooral of hij zich niet meer op het slachtoffer had moeten richten. Om hem te beschermen, hem te vragen hoe het voor hem was. "Maar ik reageerde direct, primair."

COC: Bart heeft het juiste gedaan

Freek Janssens van belangenorganisatie COC is daar duidelijk in: Bart heeft juist gehandeld. Hij zegt dat het allerbelangrijkste is dat Bart zich heeft uitgesproken. "Het is belangrijk dat je een norm stelt. Jezelf uitspreken is de kern. Hij mag trots zijn op zichzelf."
 
Janssens stelt dat de situatie in de tram past in een trend die langer gaande is. Woorden worden volgens Janssens steeds vaker omgezet in daden. "Er zijn verschillende incidenten geweest, bijvoorbeeld ook het wegtrekken van regenboogvlaggen."
 
De meldingen van antihomodiscriminatie stijgen ook, zegt Janssens. Van 2654 in 2022, naar 3257 in 2023. "En we weten dat dat slechts het topje van de ijsberg is."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een aangifte tegen de man die de situatie filmde, is er tot op heden niet gedaan, meldt de politie in Den Haag. COC heeft contact met het slachtoffer en meldt dat hij mogelijk wel van plan is om aangifte te doen. "In dat geval zullen we hem, als hij dat wil, ondersteunen." 

De maker van de video zegt in een reactie geen homohater te zijn, maar hij vond dat de reiziger in de tram zijn 'excentrieke stijl' opdrong aan andere reizigers. "Maar tegenwoordig wordt alles je maar door de strot geduwd. Dat accepteer ik niet. Dat hoort niet in de samenleving met betrekking tot onze kinderen."

Het ingrijpen van Bart is in dit geval erg positief, zegt ook Janssens. "Dat is echt heel waardevol en heel goed. We moeten ons constant blijven uitspreken tegen geweld."

'Mensen weten niks over hem'

Dat beamen mensen op sociale media: "Ik zou willen dat ik net zo dapper was", zegt iemand op X. En een ander: "Supergoed dat een willekeurige passagier in Den Haag optreedt." Nog iemand stelt: "Samen staan we sterk, dit optreden moet normaal worden."

Maar Bart ziet ook andere reacties verschijnen, die zich richten op de maker van de video. "Ik lees dingen als: 'Hij zou een spuitje moeten krijgen', of nog ergere dingen. Terwijl mensen niets over hem weten, niet weten hoe hij eraan toe is. Dat is ook echt niet goed."

Bystander effect

Bart greep in, de rest van de tram bleef stil. Dat wordt ook wel het bystander effect genoemd. 

Een bystander is een omstander, een toeschouwer. Iemand die toekijkt terwijl zich een situatie afspeelt. Het omstandereffect of bystander effect is een term uit de sociale psychologie. De term omschrijft het fenomeen waarbij een groep mensen toekijkt bij een noodsituatie, maar niemand in actie komt. De theorie zegt bovendien dat hoe meer mensen er toekijken, hoe minder ze geneigd zijn om een slachtoffer te hulp te schieten.

Bron: Slachtofferwijzer.nl

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
HomofobieHomoseksualiteitLink in bioEditie NL Link in bioNederland