Nederlanders hebben weinig vertrouwen in politiek, voelen zich niet gehoord
Hoewel het vertrouwen in de politiek rond de verkiezingen in november 2023 een kleine opleving had, blijft het laag in vergelijking met de afgelopen vijftien jaar. Veel Nederlanders hebben onvoldoende vertrouwen in zowel de regering als de Tweede Kamer, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Politici zouden te veel bezig zijn met eigenbelang.
Het onderzoek werd uitgevoerd van november 2023 tot en met februari van dit jaar. Daaruit blijkt dat 51 procent van de Nederlanders een 6 of hoger geeft aan het vertrouwen in de Tweede Kamer, de regering moet het doen met 49 procent.
Politiek Den Haag zelf krijgt van 55 procent van de Nederlanders een onvoldoende.
Het SCP laat weten dat het asielbeleid voor grote frustratie zorgt onder Nederlanders. Met name het aantal asielzoekers dat Nederland toelaat, blijkt een heikel punt. Bijna zeven op de tien mensen vindt dat Nederland minder vluchtelingen moet opvangen, dat was vorig jaar nog zes op de tien mensen.
Het aandeel Nederlanders dat niet méér asielzoekers wil opnemen is hoger onder de achterban van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Deze partijen gaven eerder aan het 'strengste asielbeleid ooit' te gaan voeren.
Andere problemen die leven onder Nederlanders gaan onder meer over het inkomen, het tekort aan betaalbare woningen en de manier waarop mensen met elkaar samenwonen in dit land. Burgers zien de Nederlandse samenleving polariseren en verharden.
Burgers zouden willen zien dat politici vaker in gesprek gaan met burgers, blijkt uit het onderzoek van het SCP. De perspectieven van burgers zouden bij politieke besluiten namelijk niet worden meegenomen.
43 procent van de Nederlanders voelt zich niet gehoord door de politiek en 57 procent vindt dat politici te weinig opkomen voor mensen zoals zij. Er zou te veel aandacht worden gevestigd op mensen met een hbo- of wo-diploma op zak, de rijken en Randstedelingen.