Onderzoek: belastingplannen kabinet voor hotels 'niet goed doordacht'
De btw-verhoging voor hotelkamers en andere accommodaties is 'niet doordacht', meldt ABN AMRO. De bank berekende hoeveel het plan de staatskas oplevert. Wat blijkt? De extra belastinginkomsten 'zouden nog wel eens aardig kunnen tegenvallen'.
Het gaat om de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op hotelkamers, pensions en bij andere accommodaties. Zo moet je straks bijvoorbeeld ook in de safaritent op de camping meer btw betalen.
Het kabinet stelde in het hoofdlijnenakkoord voor dat het hogere btw-tarief in 2026 ingaat. De regering denkt er jaarlijks 1,2 miljard euro mee te verdienen: 910 miljoen van de extra inkomsten komt van hotels, 300 miljoen van andere typen accommodaties.
Onterecht
Dat sommetje klopt niet, meldt ABN AMRO vandaag. De overheid gaat er namelijk onterecht van uit dat de btw-verhoging geldt over de gehele omzet van 6,8 miljard euro bij hotels, die in 2022 werd gehaald. Maar de btw-verhoging raakt volgens de bank slechts een derde (34,8 procent) van de totale hotelomzet.
Dat komt vooral omdat bijna de helft van de hotelgasten bestaat uit zakenreizigers, waarvan de bedrijven de btw kunnen terugvorderen.
Het kabinet moet volgens de bank rekening houden met 'maar' 285 miljoen euro aan extra btw-inkomsten van hotels, in plaats van 910 miljoen euro. Maar de situatie kan nog slechter uitpakken.
Door de hogere btw verwacht ABN AMRO dalende omzet en extra kosten, waardoor hotels hun winst zien verdampen. In 2022 streek de regering 147 miljoen euro aan winstbelasting van hotels op. Dat bedrag kan volgens de bank in 2026 dalen naar nul. Hetzelfde geldt voor andere typen accommodatie.
'Economische kettingreactie'
Ook gemeenten en andere overheden lopen inkomsten mis. Een daling in het aantal overnachtingen leidt tot minder toeristenbelasting en kan later ook betekenen dat de onroerendezaakbelasting daalt, omdat de waarde van hotelpanden inzakt.
Minder overnachtingen zorgen ook voor minder inkomsten bij restaurants en bedrijven die excursies verkopen of fietsen en sloepen verhuren, wat kan leiden tot honderden miljoenen euro's aan gemiste omzet.
Voor hotels in de grensgebieden zijn de problemen volgens de bank zo mogelijk nog groter, omdat toeristen een verblijf in het buitenland zullen overwegen, waar de btw-tarieven lager liggen. Zo betaal je in België (6 procent), Duitsland (7 procent) en Frankrijk (10 procent) fors minder btw dan het voorgestelde tarief van 21 procent in Nederland.
"De geplande btw-verhoging lijkt meer schade aan te richten dan het oplevert", concludeert de bank, die vreest voor een 'economische kettingreactie'. Eerder was er ook al felle kritiek op de btw-verhoging in de cultuursector, bijvoorbeeld om de hoge prijs voor boeken.