Kamerleden willen opheldering

Taghi verplaatst naar andere afdeling EBI waar medeverdachte Marengo-zaak zit

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPTaghi verplaatst naar andere afdeling EBI waar medeverdachte Marengo-zaak zit
RTL

Ridouan Taghi is verplaatst naar een andere afdeling binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Op zijn nieuwe afdeling zitten ook mede-Marengo-hoofdverdachte Saïd R. en Willem Holleeder vast. Contact tussen gedetineerden is op deze afdeling mogelijk. Volgens Taghi's detentieadvocaat is dat contact er ook al geweest.

Dat Taghi samen met R. op de afdeling zit, is zeer opmerkelijk. De twee zijn hoofdverdachten in dezelfde strafzaak en zijn door de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij meerdere moorden. Het hoger beroep is nog in de voorbereidende fase. Taghi's detentieadvocaat zegt dan ook verbaasd te zijn over de overplaatsing. 

Zat volledig afgezonderd

Taghi zat sinds zijn uitlevering vanuit Dubai eind 2019 in nagenoeg volledige afzondering. Een groot deel van die tijd verbleef hij op de speciaal voor hem gebouwde afdeling E1.

Een van de redenen dat de 46-jarige Taghi de afgelopen jaren nagenoeg in isolatie moest doorbrengen, was omdat er werd gevreesd dat hij zijn criminele activiteiten vanuit de gevangenis zou voortzetten, door anderen opdrachten te geven.

Geen levenslang, maar celstraffen tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries
Lees ook

Geen levenslang, maar celstraffen tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries

Zo werd zijn eerdere advocaat, en tevens neef, Youssef T. tot 5,5 jaar cel veroordeeld voor het doorspelen van berichten. Ook advocaat Inez Weski wordt hiervan verdacht, maar haar zaak moet nog voor de rechter komen.

Eind juli is Taghi op de meer open afdeling A geplaatst. Daar zit hij nu dus met de eveneens tot levenslang veroordeelden Holleeder en R. Die laatste is net als Taghi een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Zoon in oude cel

Taghi's recent door Dubai uitgeleverde zoon Faissal T. zit nu op de eenpersoonsafdeling waar Taghi jarenlang zat. De advocaten van Faissal T. zijn daar zeer ontstemd over en noemen het 'onmenselijk en buitenproportioneel'.

Zijn advocaten hebben al meerdere keren beklag ingediend tegen T.'s plaatsing in isolatie en de toezichtmaatregelen. Ook is volgens zijn advocaat Kamil Karakaya beroep aangetekend tegen plaatsing in de EBI. "De juridische procedures zijn inmiddels opgestart en de plaatsing in de EBI zal, zo nodig, tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) worden aangevochten", laat de advocaat weten.

Faissal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. De 23-jarige T. is vorig jaar augustus in zijn woonplaats Dubai gearresteerd en zat sindsdien in de cel. De Verenigde Arabische Emiraten leverden hem eind juli uit aan Nederland.

Kamerleden willen opheldering

De VVD en BBB willen op korte termijn opheldering en een debat over de overplaatsing van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi. VVD'er Ulysse Ellian noemt het "onverantwoord" en "zelfs levensgevaarlijk". Hij vraagt staatssecretaris van Justitie Ingrid Coenradie (PVV) "direct" om opheldering. "Hier moet meteen een einde aan gemaakt worden", aldus Ellian.

BBB-Kamerlid Lilian Helder spreekt van een "hele verkeerde beslissing" die tot gefronste wenkbrauwen leidt. "Dat moet je voor de veiligheid van het personeel en de omgeving niet doen", aldus de politica. 

"Dit is natuurlijk geen toevalligheid", zegt Helder. Daarmee bedoelt ze het tekort aan personeel in gevangenissen. D66'er Joost Sneller is terughoudender. Het is volgens hem vaak "moeilijk te beoordelen wat hieraan ten grondslag ligt". Het is wel goed als Coenradie toelichting geeft "voor zover dat kan bij zo'n individueel geval".

Onze verslaggever Eelco Hiltermann legde eerder uit waarom Taghi in principe nooit meer vrij komt:

Lees meer over
Ridouan TaghiStrafproces MarengoLevenslange gevangenisstafVught