6 procent

Toch minder grote prijsstijging treinkaartjes, maar 'nog altijd fors'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPToch minder grote prijsstijging treinkaartjes, maar 'nog altijd fors'
RTL

De NS had er al voor gewaarschuwd dat de prijzen van treinkaartjes komend jaar flink omhoog zouden gaan, maar het lijkt erop dat de stijging minder groot zal worden dan aangekondigd. Na onderhandelingen tussen de NS, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het kabinet ligt nu een compromis op tafel, waardoor de kaartjes 6 procent duurder worden in 2025.

Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen aan persbureau ANP na berichtgeving door het AD. Als de afspraak standhoudt binnen de regeringscoalitie, betekent het dat de prijsstijging wordt gehalveerd.

Hoewel het nog altijd een forse prijsstijging is, waren er plannen om de prijs van treintickets met bijna 12 procent te verhogen. 

Moeilijk door coronatijd

De NS heeft het sinds de coronaperiode moeilijk. Het aantal reizigers nam door de pandemie fors af, maar kwam daarna niet meer op het oude niveau. De kosten voor het spoorwegbedrijf namen intussen wel verder toe, onder meer door gestegen loonkosten.

NS wil verlies goedmaken met forse verhoging prijs treinkaartjes en reorganisatie
Lees ook

NS wil verlies goedmaken met forse verhoging prijs treinkaartjes en reorganisatie

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) schreef vrijdag al aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een 'structurele oplossing' om tariefstijgingen te dempen.

Overheidsbijdrage

In het compromis draagt de overheid komend jaar zo'n 40 miljoen euro bij om de prijsstijging te verlagen. De NS zelf moet dan ook 40 miljoen euro bijdragen uit eigen middelen.

Reizigers krijgen dus nog wel steeds een deel van de rekening, al is de 6 procent waar nu over wordt gesproken wel inclusief inflatiecorrectie.

De coalitiepartijen staan kritisch tegenover de NS. Het is nog de vraag hoe het plan in hun fracties zal landen.

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)TreinenInflatie