Zestig walvissen geteld in Nederlandse wateren, waaronder moeder met kalf
Er zwemmen zeker zestig bruinvissen rond in Nederlandse wateren. Dat blijkt uit de Nationale Walvistelling, waar ruim tweehonderd vrijwilligers aan meededen. Een moeder met een kalf maakten deel uit van de zestig bruinvissen.
Daarnaast werd mogelijk een dolfijn gespot, die ook tot de walvisachtigen behoort. Dat meldt Stichting Rugvin, de initiatiefnemer van de Nationale Walvisteldag.
Meeste in Oosterschelde
De meeste walvissen werden in de Oosterschelde ontdekt. 23 walvisspotters van Stichting Rugvin kamden met zeven boten de Oosterschelde uit. De vrijwilligers zagen daar 26 bruinvissen, de kleinste walvissoort van Europa.
De dieren werden ook gespot in Vlissingen, Den Helder, Texel, Den Oever en IJmuiden.
Zorgen
De stichting maakt zich zorgen om de uitslag van de telling. Vijf jaar geleden zagen onderzoekers van de club nog 55 bruinvissen in de Oosterschelde.
"Dit kan verklaard worden door het hoge sterftecijfer dat deze zomer is waargenomen", zegt directeur Frank Zanderink van de stichting. "41 bruinvissen zijn in 2024 dood op het strand aangetroffen. De oorzaak wordt nog onderzocht."
Er zijn meer oorzaken voor de afname van de bruinvis, stelt Zanderink. "Ze hebben te maken met veel negatieve menselijke invloeden, zoals overbevissing, verstoring door boten, chemische vervuiling, verdrinking in visnetten en de opwarming van het zeewater."
Hij stelt dat de Noordzee 'geen paradijs' is voor walvissen, omdat ze veel voedsel nodig hebben, 'maar de zee is leeggevist'.
Jaarlijks
De telling wordt vanaf nu jaarlijks herhaald, ook om mensen erop te wijzen dat in de Nederlandse kustwateren bruinvissen, dolfijnen en bultruggen zwemmen.
"Met deze Walvisteldag hebben we kunnen bijdragen aan het creëren van een stukje bewustzijn, zodat we deze dieren gaan waarderen en zuiniger omgaan met de zee. De zee heeft veerkracht", zegt de directeur.