Zelfmoordmiddel

Psycholoog staat nog achter verstrekken middel X, OM eist wel celstraf

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPsycholoog staat nog achter verstrekken middel X, OM eist wel celstraf
RTL

Psycholoog Wim van Dijk (80) blijft erbij dat hij 'juist gehandeld' heeft door aan een groot aantal mensen een zelfdodingsmiddel te leveren. "Risico's zijn er bij elk handelen. Dat is niet te vermijden. Het gaat erom dat je met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid op de juiste manier handelt", verklaarde hij voor de rechtbank in Den Bosch. Tegen hem werd een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk

De officier van justitie wees er in haar toelichting op de strafeis op dat toekomstige sterfgevallen niet uit te sluiten zijn. 'Dat kan bijna niet anders' door de schaal van de handel, zei ze. "Van Dijk wist maar al te goed dat zijn handelsactiviteiten illegaal waren", zei de officier van justitie. Ze wees erop dat daar 'niet voor niets' vergunningen voor nodig zijn. Daar beschikte hij niet over.

De psycholoog legde tijdens de rechtszaak uit dat hij het middel alleen na persoonlijke gesprekken verstrekte aan mensen die dat wilden en bij wie hij dit moreel kon verantwoorden. 

213 setjes

Uit het politie-onderzoek werd duidelijk dat Van Dijk veel contact had met Alex S., die vorig jaar tot een celstraf werd veroordeeld voor zijn handel in 'middel X'. 

Betalingen die Van Dijk aan S. deed, zouden volgens het onderzoeksteam goed zijn voor 213 'setjes', waar zowel het zelfdodingsmiddel als het antibraakmedicijn domperidon in zat. "Ik heb het niet bijgehouden", zei de verdachte daarover, maar het zou volgens hem wel kunnen kloppen.

Eerder spraken we met Randy wiens dochter overleed door toediening van het middel X (niet door Van Dijk verstrekt):

Randy verloor dochter aan zelfdodingspoeder Middel X: 'Inhumane dood'

Opmerkelijk aan de zaak is, dat nog steeds onduidelijk is aan wie Van Dijk de middelen heeft verstrekt. "Ik vond het niet nodig om daar een boekhouding van bij te houden", zei hij. "De privacy van deze mensen acht ik hoog." 

Uit schijnwerpers

De psycholoog wilde niet dat mensen aan wie hij het middel gaf in de 'schijnwerpers van politie en justitie' zouden komen. Tegen mensen aan wie hij het middel had gegeven, zei hij: "Als ik je later tegenkom, herken ik je niet en weet ik je verhaal ook niet meer."

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Van Dijk nu uitsluitend voor het bezitten of verstrekken van het antibraakmiddel. Daarmee heeft hij volgens het OM de geneesmiddelenwet overtreden.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Voordat de zitting begon, trokken zo'n 100 sympathisanten van de psycholoog van het station naar het gerechtsgebouw. Ze hadden protestborden bij zich en riepen leuzen als 'baas over eigen sterven'. Van Dijk zelf liep met ze mee.

'Buitengewoon onrechtvaardig'

De psycholoog uit Den Bosch vertelde verder dat hij 'psychodiagnostisch getinte gesprekken' voerde voordat hij middelen aan mensen leverde. In twee gevallen weigerde Van Dijk naar eigen zeggen te leveren. "Ik had daar geen goed gevoel bij. Een van hen zei dingen waarbij ik dacht: kan ik er wel zeker van zijn dat je het voor jezelf gaat gebruiken?"

De psycholoog vertelde emotioneel over het overlijden van zijn vrouw. Zij was ernstig dement en kon geen euthanasie krijgen, zoals ze eerder had gewenst. Van Dijk ervoer dat als 'buitengewoon onrechtvaardig'.

Lees meer over
ZelfdodingRechtszaak