Veel vrouwen, kinderen en jongeren onder de daklozen in Nederland
Een derde van de volwassen dakloze mensen in Nederland is vrouw, blijkt uit de zogeheten ETHOS-telling van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds. In totaal werden 6063 personen als dakloos aangemerkt, verdeeld over 55 gemeenten.
Van dat aantal zijn er 1490 volwassen vrouwen. Zij verblijven vaak met hun kind(eren) bij familie of vrienden, in een tijdelijke opvang of in een vakantiewoning of stacaravan.
Verder is bijna een vijfde van de 6063 daklozen mensen in Nederland jonger dan 18 jaar. 95 procent van deze kinderen verblijft met een of beide ouders, die ook dakloos zijn.
Na scheiding of geweld
Bijna driekwart van de alleenstaande ouders die dak- of thuisloos zijn is vrouw, zegt onderzoeker Sandra Schel van Hogeschool Utrecht. "Zij worden dak- of thuisloos na bijvoorbeeld een scheiding, of als ze wegvluchten uit een gewelddadige relatie."
Zo belandde Eti, met wie de onderzoekers spraken, op straat na haar scheiding. Ze sliep bij vrienden en in een tent, en woont inmiddels al bijna vier jaar noodgedwongen in een stacaravan met haar twee zoontjes. Het slapen in een tent noemt ze het dieptepunt in haar leven: "Ik realiseerde me toen dat dakloosheid iedereen kan overkomen, ook mij."
Veel verschillende mensen
Dat stelt ook Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds. "Anders dan vaak wordt gedacht leeft de grootste groep niet op straat of in een opvang voor dakloze mensen", zegt hij. "De meeste dakloze mensen verblijven bij vrienden of familie, op een camping, in een antikraakpand, een schuur of in een auto."
Van de mensen die wel op straat leven, is 35 procent EU-burger met een niet-Nederlandse nationaliteit. Het gaat daarbij volgens professionals vooral om (voormalig) arbeidsmigranten.
Zo werkt de ETHOS-telling
ETHOS staat voor 'European Typology of Homelessness and Housing Exclusion' en wordt gebruikt om dakloosheid te meten. Voor de meting van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds is gebruikgemaakt van de zogenoemde ETHOS-Light variant, bestaande uit zes categorieën:
- Mensen die leven in de openbare ruimte.
- Mensen in de noodopvang voor dakloze mensen.
- Mensen in tijdelijke opvang voor dakloze mensen.
- Mensen die een instelling verlaten zonder vervolghuisvesting en mensen die langer in een instelling verblijven wegens gebrek aan passende vervolghuisvesting.
- Mensen in niet-conventionele woonruimten vanwege een gebrek aan passende huisvesting.
- Mensen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of derden.
+ Mensen met een dreigende huisuitzetting zonder passende vervolghuisvesting.
Een jaar geleden sprak RTL Nieuws met Kirani en Daryl, die hun huis hadden verkocht maar nog geen vervangende woning hadden en daardoor misschien dakloos zouden worden: