Samen vrijwilligerswerk doen: Annabel start community voor kleine goede daden
Je wilt iets goeds doen voor anderen, maar je hebt geen tijd voor vast vrijwilligerswerk? Annabel Pieren (27) ontdekte dat veel mensen rondlopen met deze gedachte en zocht naar een oplossing om toch meer liefde de wereld in te krijgen. Ze richtte een community op van mensen die kleine goede daden doen voor anderen. Het volgende project: puzzels verzamelen voor de 78-ste verjaardag van Peter.
De wereld een stukje mooier maken, willen we allemaal. Maar waar begin je? En hoeveel kan je als persoon nou voor een ander betekenen?
Annabel Pieren heeft voor zichzelf het antwoord gevonden. Toen ze haar droombaan verloor, kwam ze in een zwart gat terecht. "Mijn baan verliezen maakte me onzeker, het deed me twijfelen aan alles. Ik had mij voor de volle 200 procent ingezet en toch was het niet goed genoeg", vertelt Annabel.
Eén week fulltime vrijwilligerswerk
Ze besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten, want stilzitten is iets wat ze niet kan. Dan maar iets doen wat ze al zo lang wilde: vrijwilligerswerk. Ze plaatste een oproep op LinkedIn: "Ik heb besloten om één week fulltime vrijwilligerswerk te doen. Elke dag voor een andere organisatie. Dus ken jij iemand die mijn hulp kan gebruiken?"
De reacties stroomden binnen en zo gebeurde het dat Annabel, in een week tijd taarten had gebakken met ouderen, via het burennetwerk Amsterdam ging wandelen met een buurman, ging wandelen met ouderen en hielp bij een valentijnsdiner voor ouderen met dementie. Er ging een wereld voor haar open. Een wereld die weliswaar bedroevend is, maar ook heel inspirerend en indrukwekkend.
"Ik besloot de verhalen en lessen van deze week elke dag te delen op sociale media en toen ging er opeens een balletje rollen. Ik leerde heel veel bijzondere mensen kennen, die mij stuk voor stuk leerden dat liefde het belangrijkste is wat er is. Een beetje vriendelijkheid betekent voor hen zoveel."
En aan de andere kant ontdekte ze iets anders. "Dat heel veel mensen het gevoel hebben dat ze bij willen dragen aan de maatschappij, iets willen doen voor een ander, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Maar ze weten eigenlijk niet waar ze moeten beginnen." De drempel ligt vaak zo hoog, omdat mensen vaak denken dat je eraan vast zit. In Nederland doen meer dan een miljoen mensen aan vrijwilligerswerk. Het kan in allerlei vormen, legt Annabel uit.
Vriendelijkheid delen
Annabel werd een keer gevraagd om tips te delen over liefdadigheid. Ze maakte een groepsapp aan met het idee een keer samen vrijwilligerswerk te doen. Diezelfde week verschoof dat idee naar 'challenges'. Daarop startte ze een community: The Happy Squad. Binnen een maand had ze 200 'squadmembers'.
"Toen voelde ik direct, dit was wat ik wilde doen: de wereld een stukje mooier maken door vriendelijkheid te verspreiden." Inmiddels bestaat de WhatsApp-groep uit meer dan 1000 squadmembers. "We hebben ook een kletsclub. Als ik verdrietig ben, kijk ik altijd even in de kletsclub, dan word ik automatisch vrolijk. Ik besef dan waar ik het allemaal voor doe."
Werkloos is Annabel gelukkig al lang niet meer. Ze werkt freelance als marketeer. "Het liefst werk ik fulltime aan allerlei liefdadigheidsprojecten, maar The Happy Squad is nu alleen nog een community. Ik hoop er ooit een stichting van te kunnen maken zodat we inkomsten kunnen genereren en nog meer goeds kunnen doen."
Het grootste gedeelte van alle acties die Annabel samen met andere leden van The Happy Squad op touw zet, betaalt ze uit eigen zak. Op een laagdrempelige manier worden kleine daden van vriendelijkheid opgezet door het hele land. Zo werden er meer dan 650 kinderboeken ingezameld en gedoneerd aan twee azc's en De Taalschool in Utrecht.
Een ouderwets kaartje verrast
Ook werden 144 kaarten verstuurd naar een lieve oma (Sonja), een mantelzorgster (Joke) en de tegen kanker vechtende Jorien en Jos. "In een tijd waar veel contact digitaal plaatsvindt en we door overvolle agenda's soms de mentale gezondheid van een dierbare uit het oog kunnen verliezen, wilden we met deze challenge iemand juist verrassen met een echt, ouderwets, kaartje!" De reacties zijn voor Annabel onbetaalbaar.
Aan het begin van het jaar werd er ook een droomchallenge georganiseerd: waarbij ze samen met haar 'happy squad' dromen van mensen die een moeilijk 2023 hebben gehad, wilde laten uitkomen.
"Ontelbare reacties kwamen er binnen. Iedereen kent wel iemand die het moeilijk heeft en een lichtpuntje kan gebruiken." Veel dromen zijn in vervulling gegaan. "Tica kon haar moeder verrassen met tickets naar het concert van Tom Odell, een artiest waar haar moeder sinds het overlijden van haar man veel naar luistert om steun uit te halen. Via via kwamen we bij de organisatie van het concert terecht! De kracht van samen."
Helpen doe je zo
Annabel hoopt anderen te inspireren ook goed te doen. "Ik weet dat mensen graag elkaar helpen, maar ze weten niet hoe. We leven ook in een tijd dat mensen moeilijk benaderbaar zijn. Daardoor kan het heel spannend zijn om iets goeds voor iemand te doen of iemand te helpen. Alleen naar iemand lachen kan al het verschil maken. Dat probeer ik dan ook heel vaak te doen, als ik in de tram zit of langs iemand loop. Negen van de tien keer, maak je iemand zijn dag door je lach."
Vorige week verzamelde Annabel met nog een aantal squadmembers 91 handgeschreven kaarten voor Wim (77). Want na alles wat Wim heeft meegemaakt wist ze het zeker: deze man verdient echt een hart onder de riem! Hij kon wel wat bemoedigende woorden gebruiken, na het overlijden van zijn vrouw en zoon. Het ontroerde hem en zijn reactie was onbeschrijfelijk.
Puzzels gezocht
Voor een man is Annabel nu op zoek naar puzzels. "Dinsdag 15 oktober is hij jarig. Hij is gek op puzzelen. Ik hoop daarom dat mensen iets liefs voor hem willen doen en een puzzel willen schenken. Dus scoor een puzzel bij de lokale kringloop, via het wereldwijde web of haal er eentje van zolder." De puzzels kunnen uiterlijk 14 oktober naar het adres op de LinkedIn-pagina van Annabel.
Annabel heeft grote dromen en hoopt dat The Happy Squad uitgroeit tot een wereldwijde gemeenschap. "Iedereen heeft behoefte aan liefde en je weet nooit waar een voorbijganger op straat doorheen gaat. Dus het is belangrijk dat we omkijken naar elkaar. Daarnaast hoeft iets liefs of vriendelijks doen niet moeilijk te zijn. Een lach geef je gratis weg en een complimentje geven kost je hooguit een minuut."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.