Zaak rond middel X

Voorwaardelijke celstraf voor psycholoog om handel in antibraakmiddelen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVoorwaardelijke celstraf voor psycholoog om handel in antibraakmiddelen
RTL

De 80-jarige psycholoog Wim van Dijk is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van 40 uur, voor het verstrekken van antibraakmiddelen zonder vergunning. Dat betekent dat hij niet de gevangenis in hoeft voor het overtreden van de geneesmiddelenwet. Hij leverde de middelen samen met het dodelijke 'middel X' aan 213 mensen.

De straf valt lager uit dan de eis, want het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van een jaar geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Leverde bij hem thuis

Middel X is op zichzelf legaal en omdat het OM in deze zaak geen aanwijzingen had dat het door de psycholoog verstrekte middel daadwerkelijk is gebruikt voor zelfdoding, werd de psycholoog daar niet voor vervolgd.

Psycholoog staat nog achter verstrekken middel X, OM eist wel celstraf
Lees ook

Psycholoog staat nog achter verstrekken middel X, OM eist wel celstraf

Van Dijk heeft nergens bijgehouden aan wie hij het middel precies heeft verstrekt. Hij ontmoette mensen die het spul via hem kregen persoonlijk bij hem thuis en noteerde hun volledige namen niet.

'Bedoeld voor zelfdoding'

De straf is dus lager dan de eis van het OM, maar de rechters zijn het er wel over eens dat Van Dijk de antibraakmiddelen heeft verstrekt 'als essentieel onderdeel van een set met middel X, bedoeld voor zelfdoding'.

De zaak is daarmee 'onlosmakelijk verbonden' met het verschaffen van hulp bij zelfdoding, stellen de rechters. Die context hebben ze daarom ook meegenomen in de strafmaat.

Onzorgvuldigheid

De rechters verwijten de psycholoog onzorgvuldigheid. Zo bestaat volgens de rechtbank bij het verstrekken van het dodelijke poeder middel X het risico dat psychisch kwetsbare personen het middel in een opwelling zouden kunnen innemen. Daarnaast kunnen er ongelukken mee gebeuren en kan het middel worden gebruikt 'om niet het eigen leven, maar andermans leven te beëindigen', stelt de rechtbank.

Dat Van Dijk een persoonlijk gesprek voerde met mensen aan wie hij leverde, is voor de rechtbank niet voldoende. De man is niet specifiek voor dit soort gesprekken opgeleid en hij is 'lichtzinnig omgesprongen met de risico's'.

'Waardig sterven'

Van Dijk zegt dat hij niet van plan is om nogmaals middel X aan anderen te verstrekken. Hij wil alleen nog door een wetsvoorstel verandering brengen. "Mensen moeten in staat worden gesteld om waardig te sterven in eigen regie. Die strijd gaat door", zei hij.

Eerder spraken we met Randy, wiens dochter overleed door toediening van het middel X (niet door Van Dijk verstrekt):

Randy verloor dochter aan zelfdodingspoeder middel X: 'Inhumane dood'
Lees meer over
Zelfdoding