Hotel Callantsoog mocht blindengeleidehond weigeren, oordeelt rechter
De eigenaren van een hotel in Callantsoog zijn vandaag in de rechtbank van Alkmaar vrijgesproken van discriminatie. Zij hadden in maart 2023 een echtpaar met een blindengeleidehond geweigerd omdat in het hotel geen honden waren toegestaan. De man had de hond nodig vanwege zijn visuele beperking en deed aangifte.
De officier van justitie eiste vandaag twee keer een boete van 350 euro tegen de twee hoteliers. Zij zouden 'zonder redelijke grond' de hond geweigerd hebben. Hiermee hebben de man en vrouw zich volgens het OM schuldig gemaakt aan beroepsmatige discriminatie.
Veiligheid
De hoteleigenaren verweerden zich door erop te wijzen dat het weigeren van huisdieren vast beleid is. Daarnaast verklaarden ze dat het echtpaar met de hond om veiligheidsredenen is geweigerd: bij brand zouden de noodvoorzieningen in het hotel lastig te gebruiken zijn voor mensen met een visuele handicap. Ook worden huisdieren geweigerd wegens mogelijke allergieën van andere gasten.
Het OM vindt deze argumenten niet voldoende. In een bericht schrijft justitie dat er geen onderscheid mag worden gemaakt op grond van handicap. "Tenzij de weigering noodzakelijk is ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid."
Ook zijn horecagelegenheden op grond van de wet 'verplicht om voorzieningen te treffen om die toegang mogelijk te maken, tenzij het treffen van voorzieningen een onevenredige belasting vormt'.
Precies op deze laatste regel in de wet wees de kantonrechter de eis van het OM af: de rechter is van oordeel dat het treffen van bijzondere voorzieningen 'een onevenredige belasting' voor de hoteleigenaren zou opleveren. Daarom volgde vrijspraak.
Boos, verdrietig en gefrustreerd
In de verklaring schrijft het OM hoger beroep te overwegen. Volgens justitie had het hotel ook minder ingrijpende maatregelen kunnen treffen, zoals het opstellen van een vluchtplan voor visueel gehandicapten of aparte kamers voor mensen met (hulp)honden te reserveren. Volgens het OM zijn de gevolgen van discriminatie op basis van een handicap 'diepgaand' en kunnen die 'grote invloed hebben op individuen en de samenleving als geheel'.
De geweigerde man heeft zich 'door het incident boos, verdrietig en gefrustreerd gevoeld', schrijft het OM. "Hij kan niet naar behoren functioneren zonder hulphond en hij voelt zich na het weigeren van zijn hulphond extra benadeeld."
Na de ruime media-aandacht voor deze zaak zijn de eigenaren vaak bedreigd en belaagd, werd duidelijk tijdens de zitting.