Modeman Martijn N. vrijgesproken van verkrachting, wel 1,5 jaar cel voor ontucht met jongens
Modeondernemer Martijn N. is veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor ontucht met twee jongens en voor een aanranding. Hij was ook aangeklaagd voor het drogeren en verkrachten van jongens en mannen, maar werd daarvan vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie had vorige maand in de rechtbank van Amsterdam 8 jaar gevangenisstraf geëist.
"Er is onvoldoende vast komen te staan dat er sprake was van dwang", zei de rechter meerdere keren bij de bespreking van de afzonderlijke aanklachten. Slachtoffers hebben in veel gevallen 'onvoldoende duidelijk gemaakt dat zij geen seks wilden', volgens de rechtbank, terwijl dat hen niet onmogelijk was gemaakt. De rechtbank erkende dat N. in veel gevallen fysiek en verbaal dwingend was, maar de meeste slachtoffers hadden zich volgens het vonnis kunnen verzetten.
"Aangever denkt dat u aan zijn gezicht heeft kunnen zien dat hij in paniek raakte", las de rechter bijvoorbeeld voor. En, in een ander geval: "Aangever bevroor, maar maakte niet duidelijk dat hij geen seks wilde." In deze gevallen oordeelde de rechter desondanks dat de klagers 'niet in juridische zin gedwongen tot seksuele handelingen' werden. "Van dwang door geweld is daarom geen sprake", zei de rechter herhaaldelijk.
'Misbruikt en gewurgd'
In weer een ander geval duwde de klager N. steeds van zich af, terwijl N. steeds hardhandiger en dwingender werd. "Ondertussen bleef u vernederende dingen zeggen. Hij kon niet onder u vandaan komen omdat u met uw volle gewicht op hem lag." Toch bleek 'onvoldoende' dat N. had geprobeerd hem te verkrachten, vond de rechtbank. Een aanranding achtte de rechtbank in dit geval wel bewezen.
In de rechtbank maakte slachtoffer V. gebruik van zijn spreekrecht. Hij zei te zijn misbruikt en gewurgd door Martijn N. "Je hebt me mentaal gebroken", zei hij.
Bekijk hier de video van zijn verklaring:
De rechtbank achtte hem 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar', mede omdat er meerdere persoonlijkheidsstoornissen bij hem zijn vastgesteld.
N. stond terecht voor zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, twee gevallen van ontucht met een minderjarige en een zware mishandeling.
Openbaar Ministerie teleurgesteld
Teleurstellend, noemt het Openbaar Ministerie het vonnis. "Er zit een groot gat tussen de strafeis en wat er is opgelegd", zegt een woordvoerder in reactie op de uitspraak. "We gaan het vonnis bestuderen om te kijken of we in hoger beroep gaan of niet."
Eerder hadden 28 mannen en jongens aangifte tegen hem gedaan. De bal kwam in maart 2021 aan het rollen toen 20 jonge mannen de modemakelaar van seksueel geweld beschuldigden in een artikel van Het Parool.
N. richtte zich volgens slachtoffers via sociale media op jonge jongens die nieuw waren in de gayscene, omdat die zijn reputatie binnen de scene in de hoofdstad nog niet kenden. Hij zou ze onder meer hebben verleid door te zeggen dat hij ze op weg kon helpen bij een carrière in de mode. Met zijn merk Moam gold hij als een succesvolle makelaar tussen jong modetalent en grote merken.
Gedrogeerd, geslagen en gebeten
Tijdens afspraakjes zou hij zijn slachtoffers hebben gedrogeerd en verkracht, waarbij hij ook zou hebben geslagen en gebeten.
Zelf heeft N. steeds ontkend dat hij ooit dwang heeft toegepast. Wel vindt hij achteraf dat hij 'misschien te weinig ruimte' heeft gelaten om ja of nee te zeggen.
In de talkshow Renze deed ook slachtoffer Boaz zijn verhaal. Dat gesprek zie je in deze video:
Hulp voor slachtoffers seksueel geweld
Heb je vragen over seksueel geweld? Dan staat het Centrum Seksueel Geweld voor je klaar, zowel online als telefonisch op 0800-0188.
De stichting MenAsWell van Thomas Garrod-Pullar, die zelf verkracht werd in de Amsterdamse gayscene en daar eerder uitgebreid over vertelde, kan specifiek hulp bieden aan mannen die het slachtoffer worden van seksueel geweld.