Jongeren stellen door woningnood samenwonen en kinderen krijgen uit: 'Toekomst Nederland op slot'

Het is slecht gesteld met de jongerenhuisvesting in Nederland, blijkt uit een rapport in opdracht van KidsRights. Dat leidt tot stress en mentale problemen. De politiek moet daarom aan huisvesting voor jongeren 'absolute prioriteit' geven, zegt KidsRights-voorzitter Marc Dullaert.
Het rapport 'Een (t)huis, een toekomst' is het resultaat van een onderzoek onder bijna 3000 jongeren tussen de 12 en 29 jaar door State of Youth NL, een initiatief van KidsRights.
Beperkt in vrijheid
Van hen geeft 56 procent aan op zoek te zijn naar een woning. En meer dan de helft van de jongeren die geen eigen kamer hebben of nog niet zelfstandig wonen, voelt zich daardoor beperkt in zijn vrijheid en sociale ontwikkeling.
Van de jongeren die wel een eigen woning hebben zegt de helft stress en mentale problemen te hebben doordat ze veel geld kwijt zijn aan de huur.
'Toekomst op slot'
Volgens het onderzoek geven vier op de tien jongeren die een huur- of koopwoning zoeken aan hun levensplannen te moeten uitstellen of aanpassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwonen of kinderen krijgen.
"De uitkomsten van dit onderzoek dwingen tot een actieplan voor huisvesting van jongeren over de volle breedte", zegt voorzitter Marc Dullaert van KidsRights. "Nu blijkt dat jongeren hun levensplannen uitstellen gaat hiermee ook de toekomst van Nederland op slot. Het is onacceptabel dit te laten gebeuren. Daarom moet de politiek nu absolute prioriteit geven aan jongerenhuisvesting."