Snotteren, koorts, spierpijn

Griepepidemie lijkt begonnen: 'Pfff, hoe lang duurt dit nog?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privéfoto Griepepidemie lijkt begonnen: 'Pfff, hoe lang duurt dit nog?'
RTL

Het griepvirus woedt hevig, veel mensen zijn gevloerd. Van een echte epidemie is (nu nog) geen sprake, maar 'Nederland heeft het goed te pakken', zegt een griepexpert. We zijn op weg naar een epidemie.

Daantje (26) uit het Limburgse Reuver zei nog zo: "Volgens mij kom ik er goed vanaf, dit jaar." Haar moeder was grieperig, begon te snotteren, kreeg het koud, had koorts, maar Daantje had tot vorige week vrijdag nergens last van. Tot ze een dag later wakker werd. Ook snot, ook koude rillingen. "Zoiets zeg ik dus nooit meer, hè."

Haar temperatuur liep op naar 38,5 graden, en op sommige momenten zelfs 40. "Alles wat mijn moeder kreeg, kreeg ik een dag later. Het is echt een heftige griep."

'Goed op weg'

Of de klachten van het influenzavirus dat dit jaar rondgaat inderdaad heviger zijn, valt nog niet te zeggen, stelt Ted van Essen, griepexpert en voorzitter van de Nederlandse Immunisatie Stichting. "Daar is het nog te vroeg voor. Dat kun je eigenlijk pas zeggen als de griepgolf voorbij is." Het is ook nog te vroeg om te zeggen dat er écht sprake is van een epidemie, maar, zegt Van Essen: "We zijn wel goed op weg." 

Je kunt spreken van een griepepidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 53 op de 100.000 Nederlanders met griepverschijnselen naar de huisarts zijn gegaan. En dan moet ook bij een flink aantal van de patiënten het influenzavirus ('wat wij griep noemen') worden aangetoond. 

In onderstaande video wordt antwoord gegeven op de vraag hoe je van je griep af komt: 

Nu zit Nederland op één week: zeven dagen lang hebben meer dan 53 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts gemeld, blijkt uit cijfers van het Nivel, onderzoekscentrum voor de gezondheidszorg. Dat meldde gisteren: "De jaarlijkse griepepidemie lijkt begonnen." De ouderenafdelingen door heel Nederland liggen inmiddels vol, zei de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) gisteren tegen RTL Nieuws. 

Maar náást het influenzavirus gaan er ook andere virussen rond deze winter. Volgens Van Essen gaat het onder andere om het RS-virus, het norovirus, een flink verkoudheidsvirus, en ook corona, zij het in mindere mate, 'want dat virus zagen we vooral in de herfst opdoemen'. 

Hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn: griepepidemie in Nederland lijkt begonnen
Lees ook

Hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn: griepepidemie in Nederland lijkt begonnen

Toch heeft Yvonne (55) uit het Gelderse Zevenaar juist corona te pakken. "Ik schrok best toen ik een positieve test zag", vertelt ze. "Dat was wel een besefmoment: o ja, dat kan óók nog."

'Echt uniek'

"Ik voel me echt poep, als ik het zo even mag verwoorden. Het is vandaag al twee weken geleden dat het begon, ik denk echt elke keer: pffff, hoe lang duurt dit nog? Ik voel me heel erg beroerd en het wordt maar niet beter. Ik heb een klein beetje vanuit huis gewerkt, maar eigenlijk is het niet te doen." De klachten? Snot, hoesten, geen zin in eten, en 'heel, heel moe'. "Een trap op lopen kost al te veel moeite. Ik hijs mezelf echt van de bank naar mijn bed en weer terug. Ik ben normaal altijd Doortje Dartel, zo ken ik mezelf niet."

Daantje zegt ongeveer hetzelfde: "Ik ben normaal nooit ziek. En al helemaal niet zo lang, hooguit een paar dagen verkouden. Dit is echt uniek." 

Van Essen kan dat gevoel verklaren. "Elk jaar krijgen een half miljoen mensen in ons land het influenzavirus. Feitelijk heb je, als je gewoon gezond bent, 7 procent kans dat je het krijgt. Dat wil zeggen dat je maar zó vijftien jaar géén griep kunt krijgen. Als je het dan een keer hebt, denk je al snel: ik heb het echt goed te pakken, dit is abnormaal. Maar misschien had je het vijftien jaar geleden en ben je dat inmiddels al weer vergeten."

Een paar jaar bevrijd

Als mensen eenmaal het influenzavirus hebben gehad, zijn ze volgens Van Essen vaak 'minimaal een paar jaar bevrijd van de griep'. En, bijkomstig voordeel: wie eenmaal één bepaald virus heeft gehad, is ook voor een tijdje minder vatbaar voor andersoortige virussen die griepklachten veroorzaken. "We weten niet precies hoe dat werkt", zegt Van Essen. Ook krijgen mensen bijna nooit meerdere virussen tegelijk. 

Er zijn volgens de griepexpert niet veel manieren om te voorkomen dat je griep krijgt. "Fruit eten helpt niet echt. Echt onder de wol kruipen, zoals mensen ouderwets zeggen, hoeft ook niet. Het is vooral belangrijk om goed te drinken, want koorts onttrekt vocht aan je lijf. Dus hou in de gaten of je genoeg plast."

In onderstaande video wordt de werking van de griepprik uitgelegd:

Van Essen vervolgt: "Wat je drinkt, maakt trouwens niet uit: thee, water, limonade, allemaal goed." Behalve alcohol, want dat droogt weer uit. En ook roken is ongezond, 'sowieso is dat niet goed, en al helemaal niet als je een virus te pakken hebt, of als er een virus rondwaart'. 

Uitzieken en 'jezelf vertroetelen'

Bij spierpijn kan het volgens Van Essen helpen om één of twee paracetamolletjes te slikken. "Dat werkt bij mij altijd. En verder is het devies toch: uitzieken. Jezelf vertroetelen."

Yvonne en Daantje hebben zich er maar aan overgegeven. Yvonne slaapt veel, leeft van dutje naar dutje, en Daantje heeft zelfs haar webshop even 'on hold' gezet. "Ik breng wel pakketjes weg, maar met mate. Voor de rest zit ik vooral op de bank, met thee. Hopen dat dit snel voorbij is."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
GriepGriepprikCoronavirusVirusziekteNorovirusCovid-19Post-covid