Bso in Almere biedt gratis opvang op zondag: 'Veel ouders hebben behoefte aan een oplaadmoment'

Het is vaak al moeilijk genoeg om een opvangplek voor je kinderen te vinden op de dagen dat je moet werken. Maar sommige mensen hebben vanwege hun persoonlijke omstandigheden óók behoefte aan een opvangmoment op dagen dat ze zelf juist niet hoeven te werken, om even een momentje voor zichzelf te hebben.
Voor die mensen biedt een buitenschoolse opvang in Almere uitkomst. Daar, bij bso Bloei Met Ons, kunnen kinderen een zondag in de maand terecht op het zogeheten 'bloeimoment', zodat ouders zichzelf even kunnen opladen. De opvangmiddag is helemaal gratis, en er is veel vraag naar, vertelt initiatiefnemer Resida Loggen.
"Op de bloeimomenten vangen we kinderen op van ouders die geen sociaal vangnet hebben. Zij hebben geen moment waarop ze even kunnen opladen om het ouderschap weer aan te kunnen", vertelt Loggen. "Het gaat vaak om alleenstaande ouders, of om gezinnen waar een ander kind ziek is, waar veel aandacht naar gaat. Of bijvoorbeeld ouders met een burn-out."
Voor iedereen
De bloeimomenten zijn uitdrukkelijk niet alleen maar voor kinderen die doordeweeks ook op de bso zitten. "Zij mogen er ook gebruik van maken, maar dit is voor iedereen."
De kinderen krijgen tijdens de opvang eten en drinken, en er worden activiteiten georganiseerd. De opvang is kleinschalig, maar sinds het begin van het initiatief weten steeds meer ouders de weg naar de gratis zondagopvang te vinden. "We hebben plek voor 19 kinderen", vertelt Loggen. "De eerste keer kwamen er 10, daarna 14, en nu zitten we al op het maximum. We hebben een steeds betere samenwerking met professionele instanties. Die adviseren ouders om hier gebruik van te maken, en ik merk dat het daardoor steeds populairder wordt."
Loggen heeft zelf ook een achtergrond in de professionele hulpverlening, en merkte daar dat er veel ouders zijn die moeite hebben met de mentale druk die bij het ouderschap kan komen kijken. "Ik werk al vijf jaar in de jeugdzorg. Daar kom ik veel schrijnende gevallen tegen, bijvoorbeeld van kindermishandeling", vertelt ze.
"Als je ouders een moment gunt waarop ze even kunnen opladen, kunnen ze het daarna ook weer beter volhouden. En een middag in de maand lijkt misschien niet veel, maar het biedt ouders ook perspectief. Als ze zo'n moment hebben om naar uit te kijken, kan dat heel waardevol zijn."
Fulltime moeder
Niet alleen haar professionele achtergrond bracht Loggen op het idee voor de zondagse opvang, maar ook haar eigen ervaringen als moeder. "Ik ben zelf fulltime moeder, en ben sinds vijf jaar alleen met de kinderen. Ik vind het heel leuk, maar ik ben ook heel blij als ik soms heel even niet 'aan' hoef te staan. Het is gewoon pittig", zegt ze.

"Ik heb zelf gelukkig een heel fijn netwerk, maar ik voelde me vaak niet geroepen om daar gebruik van te maken. Er rust een taboe op het vragen om hulp als het ouderschap je soms te veel wordt. Het is maatschappelijk aanvaard dat je oppas hebt als je gaat werken, maar niet als je tijd voor jezelf nodig hebt."
Taboe
Met het aanbieden van de zondagopvang hoopt Loggen iets van dat taboe weg te nemen. Daarnaast wil ze de ouders die gebruik maken van de opvang met elkaar in contact brengen, zodat zij met elkaar een netwerk kunnen gaan vormen, en ze in de toekomst onze bloeimomenten niet meer nodig hebben."
Ouders hoeven niet te betalen voor de opvang op zondag. De kosten betaalt Loggen nu uit eigen zak, samen met de Almeerse stichting Moeders Hart, die zich inzet voor kwetsbare vrouwen. Loggen hoopt dat de gemeente bij wil schieten, maar zo ver is het vooralsnog niet.
Eigenlijk, vindt ze, zou de overheid de taak die zij nu op zich neemt, moeten vervullen. "Ik doe het graag, maar ik had liever gezien dat buurthuizen open gaan op zondag, zodat dit niet nodig is. Ik hoop dat ze bij de gemeente hier niet te gemakkelijk over zijn, en denken: nu dit initiatief er is kunnen wij achterover leunen. Als de buurthuizen op zondag open zouden zijn, dan ben ik heel dankbaar en heel blij."