Flatbread plots niet aan te slepen: 'ideale lunch', maar niet altijd even gezond

Mocht je van plan zijn om dit weekend een snack of lunch op tafel te zetten met flatbread, hou dan rekening met teleurstelling. In veel supermarkten zijn de schappen namelijk leeg. De broodsoort die bestaat uit graan en water is namelijk enorm populair. "Ik ben gisteren drie supermarkten af geweest, maar het was nergens te vinden", zegt 'fitfluencer' Pam (22).
Ze maakte zelf meerdere video's over de flatbread, voor haar de ideale lunch. Het zou namelijk hartstikke gezond zijn en het hielp haar met afvallen. Een van die video's ging begin januari viraal, met bijna een miljoen weergaven. En dat heeft ze geweten: "Een dag erna ging ik de supermarkt in... Helemaal leeg. Sindsdien heb ik het nog maar één keer kunnen krijgen", vertelt ze lachend aan RTL Nieuws.
Hoe leuk ze het ook vindt dat mensen zo van de flatbread genieten en haar recepten uitproberen, jammer is het ook. "Ik heb sinds die video eigenlijk mijn favoriete lunch niet meer kunnen eten."
Lege schappen
Pam is zeker niet de enige die pech heeft in de supermarkt. Zo schrijft iemand op Threads voor een leeg schap te staan en dat de flatbreads heel vaak op zijn. Op TikTok zijn reacties te lezen als 'niet normaal, ik zoek al een maand' en 'hoezo is dit opeens overal uitverkocht?'. En op X laat iemand zien flink in te slaan, wanneer de flatbread wel te vinden is.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De Jumbo, die flatbread voorverpakt verkoopt, herkent de populariteit. "We zien de afgelopen tijd een toename van de verkoop van flatbread", laat de Jumbo weten. De supermarktketen doet naar eigen zeggen altijd zijn best om in te spelen op 'klantwensen en trends'.
Ook de Albert Heijn herkent 'de flatbread-trend'. "Gelukkig zitten we erbovenop en lukt het ons om onze klanten hierin te blijven voorzien", zegt een woordvoerder. Hij zegt verder dat de Albert Heijn 'iedere dag' kijkt naar manieren om het assortiment te verbeteren. Wat het inspelen op trends betreft noemt hij als voorbeeld een kerststol met pistachevulling, die de supermarkt rond de feestdagen aanbood om in te spelen op de Dubaireep-trend.
Veelzijdig
De reden dat Pam zo enthousiast is over de flatbread is een combinatie van het lage aantal calorieën per stuk en de veelzijdigheid. Zo kun je ze volgens haar eindeloos beleggen, bijvoorbeeld met carpaccio en groente, of mozzarella en tomaat. Ze heeft zelfs een online kookboek uitgebracht vol recepten met flatbread, die in een paar weken tijd al zo'n 8500 keer is gedownload. "Echt ongelooflijk."

Het Voedingscentrum waarschuwt dat flatbread, hoewel relatief laag in calorieën, niet automatisch gezond is. "Het wordt vaak gemaakt van witte bloem, wat minder voedingsstoffen bevat dan volkorenmeel", zegt een woordvoerder. Als er volkorenmeel wordt gebruikt, is het wel een gezondere keuze, omdat er dan meer vezels in zitten. Dat is dan weer goed voor de spijsvertering en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.
Elke dag flatbread eten is wat het Voedingscentrum betreft niet het beste idee. "Variatie is belangrijk in een gezond dieet", zegt de woordvoerder. Ook is het geen 'volledige' vervanging voor brood. "Brood is een belangrijke bron van jodium, wat zorgt voor een goede werking van de schildklier", zegt het Voedingscentrum. In Nederland komt een groot deel van de inname van jodium voort uit het eten van brood. "Omdat in flatbread geen jodium zit, kan het brood niet volledig vervangen."
Voorverpakt of zelf gebakken
Aangezien de voorverpakte flatbreads op veel plekken zijn uitverkocht, stappen sommige mensen ook over op het zelf maken. Ook Pam heeft het geprobeerd, maar heeft toch een voorkeur voor de kant-en-klare broodsoort. "Ik vind het wel fijn dat je het dan alleen even hoeft op te warmen en dat het dan klaar is", zegt ze. Zelfgemaakt vond ze wel heel lekker, 'maar de moeite en vieze keuken wegen niet helemaal op tegen wat je ervoor krijgt'.
Als je twijfelt tussen zelf maken of kopen, wijst het Voedingscentrum op het (vaak) ontbreken van de voorverpakte flatbreads op de schijf van vijf. De meeste flatbreads ontbreken op de schijf, omdat er bijvoorbeeld te weinig vezels in zitten of teveel zout. "Door het zelf te maken weet je precies wat erin zit", zegt de woordvoerder. "En je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: meel en yoghurt."
Voor het gemak deelt het Voedingscentrum er ook nog een recept bij, dat vind je onderaan dit artikel.
Recept voor flatbread
Ingrediënten:
- 100ml halfvolle yoghurt
- 124gr volkoren meel
Bereiding:
- Doe het volkorenmeel in een kom en meng de yoghurt er met een vork door. Kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt 15 minuten op een koele plaats rusten.
- Verwarm een droge koekenpan.
- Verdeel het deeg in 4 porties en druk ze plat.
- Bak de stukken deeg één voor één in de hete koekenpan in ca. 3 minuten aan beide zijden gaar en lichtbruin.
Bron: Voedingscentrum