Ruim 20.000 molshopen geteld in tuinen, maar kijk het beestje er niet op aan

Tijdens de zevende landelijke mollentelling zijn afgelopen weekend 20.400 molshopen in tuinen geteld. Dat meldt de Zoogdierenvereniging.
777 deelnemers hebben tot en met gisterochtend een telling in de tuin doorgegeven via Tuintelling.nl. De meeste tellingen kwamen uit Gelderland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland. Ook buiten de tuin telden mensen veel molshopen. Via Waarneming.nl kwamen 6216 tellingen binnen en werden meer dan 50.000 molshopen doorgegeven.
Paartijd
De mollentelling vindt in februari plaats omdat het de periode is waarop mollen gaan paren. Daarbij gaan mannetjes op zoek naar een vrouwtje. Dat doen ze dicht aan de oppervlakte, waardoor veel molshopen ontstaan.
Of er meer molshopen zijn dan in vorige jaren kan de Zoogdierenvereniging niet zeggen. Mocht dat zo zijn, dan zou dat te maken kunnen hebben met het grondwater, dat op sommige plekken in Nederland vrij hoog staat. Daardoor graven mollen dichter bij het oppervlak, waardoor meer molshopen ontstaan.
Nuttig beestje
Ook het weer kan meespelen. "Als het heel koud is, kruipen de regenwormen dieper de grond in en graaft de mol zijn voedsel achterna, met meer molshopen als gevolg", is te lezen op de website van de Zoogdierenvereniging.
Zo'n molshoop is misschien vervelend voor je mooi onderhouden gazonnetje, maar kijk de mol er niet op aan. Het beestje is nuttig in het verdelgen van slakken en larven van schadelijke insecten. En met zijn gangenstelsel zorgt hij voor een goede beluchting en drainage van de grond.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.