Dit doet Saharazand voor de opbrengst van je zonnepanelen: 'Schoonmaken heeft geen zin'

Drukte in de wasstraat en menig huishouden zal dit weekend gebruiken om de ramen te zemen. Gisteren regende Saharazand neer op een deel van het land. Maar wat doet al dat stof eigenlijk met het rendement van je zonnepanelen? "Schoonmaken heeft geen zin."
Met name het zuidwesten van Nederland werd gisteren wakker onder een oranje laagje stof. Overal waar het regende kwam een stukje van de Afrikaanse woestijn mee.
Dat heeft alles te maken met een stevige wind uit het zuiden, vertelt Jelmer van der Graaff van Buienradar. "Het zand van de Sahara is heel licht", legt hij uit. "Als het daar flink waait wordt het de lucht ingeslingerd."
Saharazand komt via regen bij ons terecht
Volgens hem zagen we daarom de afgelopen dagen de lucht al steeds iets minder blauw worden. "We hadden de afgelopen tijd best wel hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat kwam door een zuidelijke stroming, hoog in de lucht."
Via regendruppels komt het stof vervolgens bij ons terecht, op auto's, speeltuinen, ramen én zonnepanelen.
Die vieze laag op je panelen doet niet ontzettend veel met je rendement, maar Saharazand heeft wel wat invloed, vertelt energie-expert Martien Visser.
"Het rendement van panelen neemt nauwelijks af", legt Visser uit, "minder dan 1 tot 2 procent. Maar Saharazand zorgt er wel voor dat er minder zonkracht is."
Minder zonnestraling door Saharastof
Net als bewolking, zorgt het stof uit de Afrikaanse woestijn ervoor dat minder zonnestraling de aarde bereikt. "Daarmee heeft het effect op de opbrengst van je zonnepanelen. Maar het effect van bewolking is veel groter."
Dat gebeurde een paar jaar geleden in februari ook. Toen zat er zo veel Saharastof in de lucht, dat op sommige plekken de zon amper meer te zien was.
Wil je toch het maximale uit je zonnepanelen halen en sta je al met een emmer en zwabber bij je dakraam? Ruim dat spul dan maar weer op. Schoonmaken heeft geen zin. "Daarmee moet je zelfs erg oppassen", zegt Visser.
"Panelen hebben een folie wat vuilafstotend werkt en dat kun je gemakkelijk beschadigen", zegt de energie-expert. Je doet er dus goed aan om gewoon te wachten op een regenbui. Dan spoelt het zand gemakkelijk weg.
"Hooguit bij ernstige vervuiling kun je je panelen schoonmaken, bijvoorbeeld veel vogelpoep. Dat kan met een zachte borstel of gewoon water, maar ook dan moet je voorzichtig zijn."
Komende tijd geen Saharastof
Het oranje goedje komt maar een paar keer per jaar voorbij, met name in de lente bij die wat warmere dagen. Voor nu is het stof wel even neergedaald, zegt Van der Graaff van Buienradar.
"De komende tijd gaat de wind weer naar het noorden en westen draaien. Dan krijgen we weer schonere lucht vanaf de oceaan. Dan hebben we er geen last meer van."
In Athene kleurde de lucht afgelopen jaar knaloranje door Saharazand: