Arbeidsmarktrisico's

Werkloos of ziek? Deel Nederlanders heeft grotere kans op tegenslag

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP Werkloos of ziek? Deel Nederlanders heeft grotere kans op tegenslag
RTL

Een deel van de Nederlanders loopt veel meer kans op tegenslagen, zoals werkloosheid of ziekte, dan andere Nederlanders. En bij de personen die er de grootste kans op hebben, houden tegenslagen vaak het langst aan. De Nederlanders met de grootste kans op baanverlies hebben ook de grootste kans om langdurig werkloos te zijn.

Als het verliezen van een baan samenvalt met ziekte, stijgt de kans op langdurige werkloosheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). 

Werkloosheid 

Het onderzoek laat zien dat de risico's zich opstapelen bij dezelfde, kwetsbaardere personen. De 5 procent met de hoogste kans op ziekte, heeft bijvoorbeeld meer dan twee keer zo hoge kans op werkloosheid dan gemiddeld.

Daarnaast blijkt dat de kans op een tegenslag erg samenhangt met de duur ervan. De 5 procent van de Nederlanders met de grootste kans op langdurige werkloosheid had vóór het verliezen van de baan al een anderhalf keer zo hoge kans op baanverlies.

Bestaanszekerheid, iedereen heeft het erover, maar wat is het precies?
Lees ook

Bestaanszekerheid, iedereen heeft het erover, maar wat is het precies?

Anders gezegd: voor deze kwetsbare groep is het aannemelijker dat ze hun baan kwijtraken dan dat zij 'm vasthouden, en ze staan hoogstwaarschijnlijk ook nog eens meer dan een jaar langs de zijlijn van de arbeidsmarkt wanneer ze afhankelijk worden van een uitkering.

Vrouwen en ouderen

De onderzoekers zagen ook dat het moeilijker is om een baan te vinden als je onlangs al een tegenslag te verduren hebt gehad. Valt het baanverlies samen met bijvoorbeeld ziekte, dan stijgt de kans op langdurige werkloosheid met 15 procent.

Zo concludeert het CPB dat er kwetsbare groepen in de samenleving zijn die niet alleen op meerdere manieren tegelijkertijd vatbaarder zijn voor tegenslagen, maar zij ook minder in staat zijn om daarvan terug te veren. Vrouwen, ouderen, mensen met minder geld en praktisch opgeleiden zijn oververtegenwoordigd in deze groep.

Bestaanszekerheid

Uit eerder onderzoek van het CPB bleek dat tegenslagen op het gebied van werk en gezondheid vaak met elkaar samengaan en zich opstapelen bij dezelfde personen. In dit vervolgonderzoek keek het CPB naar de kans dat de tegenslag aanhield. Het in kaart brengen van risico-ongelijkheid moet helpen bij beter beleid rondom bestaanszekerheid.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CPBWerkloosheidArbeidsmarkt