De derde advocaat van Taghi is aangehouden, wie is Vito Shukrula?

Hij weet hoe het is om, onterecht, door de politie aangehouden te worden. Daardoor voelt Vito Shukrula 'het vuur' in hem om voor andere verdachten op te komen. De 36-jarige strafrechtadvocaat uit Amsterdam, die zegt ver te gaan voor zijn cliënten, bleek vandaag opgepakt te zijn op verdenking van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi.
Zijn vader werkt voor de politie, zijn zus is officier van justitie, vertelde Vito Shukrula in 2019 in een interview met stadszender AT5. "Het zorgt voor felle discussies aan de eettafel. We zijn het vaak niet met elkaar eens. Laatst hadden we een discussie omdat ik te ver zou gaan voor mijn cliënten. Ze vinden dat ik alles doe om ze vrij te krijgen, maar ik vind dat die mensen recht hebben op verdediging."
Zaken
Vito Shukrula is geboren in Amsterdam en opgegroeid in Alkmaar. Hij volgde een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en specialiseerde zich in het strafrecht. Hij stond onder andere rapper Boef bij voor een vernieling, verdedigde één van de verdachten van de vergismoord op Djordy Latumahina, en sinds november vorig jaar is hij één van de twee nieuwe advocaten van Ridouan Taghi. Shukrula staan hem bij in het hoger beroep van het Marengoproces.
Motivatie
Op de website van zijn advocatenkantoor valt te lezen dat Shukrula's motivatie om strafrechtadvocaat te worden voortkomt uit een besef van ongelijkheid. Hij kreeg naar eigen zeggen op jonge leeftijd door dat niet iedereen vanaf het startpunt dezelfde kansen krijgt. Dat kan er volgens hem toe leiden dat 'mensen verkeerde beslissingen nemen en het foute pad op gaan'.
"Ook kunnen er omstandigheden zijn waardoor je in lastige situaties terechtkomt en met politie en justitie in aanraking komt", staat op de website. Daar heeft hij zelf ook ervaring mee, zo zei hij tegen AT5. "Mijn contacten met de politie waren negatief."
"Ik rijd in een grote Mercedes en word vaak aangehouden", gaat hij door. Volgens hem was zijn uiterlijk in combinatie met die auto vaak de reden hem aan te houden. "De echte reden is dat ik zwart ben: zwart, jong, en een grote Mercedes. Er werd om mijn rijbewijs gevraagd, maar ook naar hoe ik aan die auto kom." Het zijn die ervaringen waardoor hij 'het vuur' in hem voelt om 'te vechten voor de jongens' die hij bijstaat.
Holleeder
Topcrimineel Willem Holleeder zat in 2012 in NTR-programma College Tour. De toen nog studerende Shukrula stelde hem kritische vragen. Hij vroeg Holleeder herhaaldelijk naar de reden waarom hij in het criminele circuit terechtkwam. Zus Astrid gebruikte fragmenten daarvan in haar boek. Over Holleeder, veroordeeld tot levenslang, zei Shukrula tegen AT5 jaren later dat hij geen eerlijk proces heeft gehad.
De Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten is 'heel erg geschrokken' door het nieuws dat advocaat Vito Shukrula is opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.
"Het is ook niet de eerste keer", zegt strafrechtadvocaat Dennis Wolters namens de vereniging, "dat maakt het des te vervelender." Shukrula is de derde advocaat van Taghi die is opgepakt op verdenking van deelname aan de criminele organisatie van de topcrimineel. Eerder werden zijn neef, Youssef Taghi, en voormalig advocaat Inez Weski gearresteerd.
Gevolgen
Het is ook maar de vraag of er nog advocaten zijn die de verdediging van Taghi op zich willen nemen, stelt Wolters. "Want blijkbaar begeef je je in moeilijkheden als je je met deze zaak bezighoudt."
De arrestatie zal naar verwachting ook voor vertraging zorgen in het hoger beroep van Taghi. De topcrimineel is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld in het strafproces Marengo, maar is in hoger beroep gegaan.
In deze video legt een persofficier van het OM uit over de verdenking van Shukrula:
"De zaak hangt van incidenten aan elkaar", zegt Wolters. Dat was al het geval voor het hoger beroep, met onder meer het meermaals wisselen van de advocaten van Taghi.
Informatie van de AIVD
Het onderzoek naar Shakrula begon niet lang nadat hij als advocaat van Taghi begon. Afgelopen december startte het OM een onderzoek naar de advocaat met informatie van de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.
De AIVD had het OM op de hoogte gebracht dat de advocaat berichten van Taghi zou doorgeven aan personen uit het criminele netwerk van de topcrimineel.
De politie heeft onder meer telefoongesprekken van de advocaat opgenomen en andere vertrouwelijke communicatie beoordeeld. Er moest namelijk gekeken worden of de communicatie onder het zogenoemde verschoningsrecht van de advocaat viel. Het verschoningsrecht houdt in dat een advocaat niet verplicht is vertrouwelijke informatie van een cliënt te delen.
Shakrula wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal bepalen of hij langer vast blijft zitten.
In deze video leggen we uit hoe het Marengo-proces in elkaar zit: