North Face-tas

Jeroen opgelicht met 'Decathlon-deal': merktas spotgoedkoop aangeboden op social media

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© FacebookJeroen opgelicht met 'Decathlon-deal': merktas spotgoedkoop aangeboden op social media
RTL

Jeroen zat achter zijn laptop toen hij een aanbieding voorbij zag komen voor een North Face-tas. Die moet ik hebben, dacht hij. Maar zodra hij hem had besteld, kwam hij erachter dat hij misleid was en vastzat aan een duur abonnement. En hij is niet de enige.

Wie op Facebook zoekt naar 'Decathlon tas', komt de ene na de andere 'geweldige' aanbieding tegen: een North Face-tas van normaal 99,95 euro voor maar 2,95 en soms zelfs 1,95. Gedeeld door mensen met een gewoon privé-account. Zo schrijft de niet-bestaande 'oud-medewerker' Marloes de Vries:

"Ik heb er lang over nagedacht, maar wil nu tóch iets delen wat eigenlijk alleen voor personeel was bedoeld. Je kunt een echte The North Face Borealis rugzak krijgen door gewoon een kort formuliertje in te vullen en een kleine review achter te laten op de site. (…) Management wilde absoluut niet dat dit naar buiten komt", schrijft zij.

Nog een voorbeeld van zo'n nepaanbieding. © Screenshot Facebook
Nog een voorbeeld van zo'n nepaanbieding.

Naar alle waarschijnlijkheid bestaat Marloes de Vries niet echt en is haar profielfoto afkomstig van een ander account. Onder haar post wordt een link gedeeld, na het invullen van een enquête, krijg je dan je 'unieke prijs' aangeboden en kun je zelfs kiezen tussen verschillende kleuren tassen. Betalen kan alleen met creditcard. 

Inspelen op emoties

Volgens techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws is dit een bekende oplichtingstruc. "Cybercriminelen spelen slim in op de wens van velen om heel goedkoop een mooi product te kopen, zoals een rugtas van een gerenommeerd merk. Dat combineren ze ook vaak met meldingen dat er nog maar een paar op voorraad zijn en dat jij speciaal bent geselecteerd voor deze actie", zegt Verlaan.

"Het gevaarlijke hieraan is dat je niet alleen je privégegevens met cybercriminelen deelt, maar ook dat je je creditcardgegevens invoert. Dat kan worden misbruikt om bijvoorbeeld een abonnement op jouw naam te zetten of gewoonweg met jouw creditcard aankopen te doen", geeft Verlaan aan.

'Schat, wat doe je?'

En dat is precies wat hier gebeurt. Joyce, de partner van Jeroen, zat aan de keukentafel tegenover hem toen ze hem helemaal gefocust op zijn laptop bezig zag. "Ik vroeg hem nog, 'schat wat ben je aan het doen?'", zegt Joyce. 'Ja, dat hoor je zo wel', was zijn reactie.

Hieronder zie je een video waarin gebruik wordt gemaakt van neppe influencers die mensen ook proberen op te lichten:

Volgens Joyce is haar partner echt wel digivaardig en hamert hij er juist altijd op dat ze niet zomaar op linkjes moet klikken. Toch werd er iets in hem getriggerd. "Hij is een wandelaar, fotograaf en traint voor de Vierdaagse. Die tas voor maar 2,95 euro, sloot helemaal aan op wat hij wilde en zocht. Pas toen hij had betaald en het verhaal aan mij vertelde besefte hij dat hij was opgelicht", vertelt Joyce.

Voor Jeroen voelde het echt alsof hij een voordeeltje te pakken had. "Er zat ook een foto bij van een bonnetje van Decathlon en allemaal mensen die eronder reageerden dat ze die tas ook hadden besteld. Daardoor heeft hij geen moment gedacht dat het nep zou kunnen zijn", vertelt Joyce.

Hier kun je het abonnement weer stopzetten.© Foto Joyce
Hier kun je het abonnement weer stopzetten.

Na het besef werd er direct gebeld met ICS, de creditcardmaatschappij en kreeg het koppel te horen dat ze niet de eerste zijn.

De Fraudehelpdesk geeft aan dat ze in de afgelopen weken al 'meer dan tien' meldingen binnen hebben gekregen. Dat getal kan ook wel hoger zijn. "Degenen die de tas hebben 'gekocht', zitten onbedoeld vast aan een duur abonnement", zegt de woordvoerder van de Fraudehelpdesk. 

Door mee te spelen aan het spel en vervolgens de 'tas' te bestellen zit je volgens de Fraudehelpdesk en ICS vast aan een abonnement voor het spelen van online games. "Maar het kan eigenlijk van alles zijn. Vaak staat het wel ergens in de kleine lettertjes. Ik wil mensen aanraden contact met ons op te nemen als ze in een dergelijke vorm van misleiding zijn meegegaan. Wij kunnen ze dan doorverwijzen naar de juiste partij om weer onder dat abonnement uit te komen", aldus de woordvoerder van de Fraudehelpdesk. De tas wordt nooit geleverd, maar het abonnement kan je wekelijks of maandelijks tussen de 30 tot 80 euro kosten.

Decathlon op de hoogte

Ook Decathlon zelf is op de hoogte van de situatie. "Ook bij ons zijn al meerdere berichten binnengekomen. Het lijkt erop dat deze berichten een aanzienlijk bereik hebben. Wij adviseren mensen uiteraard niet te klikken op de link en de vragenlijst niet in te vullen. Daarnaast willen we iedereen oproepen dit te rapporteren op het platform waarop ze het tegenkomen", aldus een woordvoerder van Decathlon.

Jeroen is met hulp van ICS weer van zijn abonnement af. Financieel kostte het hem maar 2,95 euro en 7,50 voor een nieuwe creditcard. Maar gevoelsmatig kost het hem veel meer. "Aan de ene kant voel je je ontzettend suf. Je weet het kan iedereen overkomen en weet dat je niet iemand bent die overal intrapt. Het doet je realiseren hoe gewiekst de oplichters zijn, je voelt je beetgenomen en dat geeft een heel vervelend gevoel." 

Lees meer over
OplichtingFraudeGeldLink in bioNederlandBelgië