Levensgevaarlijke ziekte

Diagnose bacteriële hersenvliesontsteking met 'nieuwe test' binnen halfuur en voor 5 euro

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Diagnose bacteriële hersenvliesontsteking met 'nieuwe test' binnen halfuur en voor 5 euro
RTL

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat een test die in vrijwel alle ziekenhuizen klaarligt, gebruikt kan worden om bacteriële hersenvliesontsteking te herkennen. De 'nieuwe' methode kost nog geen vijf euro en levert binnen een half uur resultaat.

Bacteriële hersenvliesontsteking is levensgevaarlijk. Eén op de zes patiënten overlijdt eraan, legt onderzoeker en neuroloog aan het Amsterdam UMC Matthijs Brouwer aan RTL Nieuws uit. 

Zo'n duizend keer per jaar

De ziekte is moeilijk te herkennen. "Patiënten krijgen vaak last van hoofdpijn, hoge koorts en een stijve nek", zegt Brouwer. De ziekte ontwikkelt zich vervolgens snel en binnen een paar uur kunnen mensen heel ziek worden. Een snelle diagnose is daarom belangrijk. 

Elke dag zien Nederlandse ziekenhuizen zo'n 10 à 15 patiënten met hersenvlies- of hersenontsteking, zegt Brouwer. Bacteriële hersenvliesontsteking is wat zeldzamer en komt zo'n duizend keer per jaar voor.

Voor het eerst longoperatie met laser in Nederland: 'Biedt kansen'
Lees ook

Voor het eerst longoperatie met laser in Nederland: 'Biedt kansen'

Het Amsterdam UMC begon een jaar geleden met een nieuwe test die de bacteriële variant snel herkent. De resultaten zijn gunstig, blijkt uit onderzoek dat vandaag verschijnt in het medische tijdschrift The Lancet Regional Health Europe.

Eiwit in hersenvocht

"Je kan de ziekte alleen vaststellen door onderzoek van het hersenvocht", legt Brouwer uit. Hersenvocht, dat door de hersenen wordt aangemaakt en langs de hersenvliezen stroomt, kan worden afgenomen via een ruggenprik. Dat komt omdat het ruggenmerg en de hersenen met elkaar in verbinding staan. 

"Met de nieuwe test meten we het zogenaamde CRP-eiwit in het hersenvocht, daarmee kan je vrijwel zeker zeggen of het om bacteriële hersenvliesontsteking gaat." 

Patiënten worden momenteel al heel vaak getest op de concentratie van het CRP-eiwit in hun bloed. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een long- of blaasontsteking, om te kijken of er sprake is van een bacteriële infectie, zegt Brouwer. Alleen al in het Amsterdam UMC wordt 30.000 keer per jaar zo'n test gedaan. 

Door het hersenvocht op het CRP-eiwit te onderzoeken, kon het Amsterdam UMC vrijwel zeker zeggen of patiënten kampten met een bacteriële hersenvliesontsteking. Ook aanvullend onderzoek in Denemarken leverde goede resultaten op.

Apparatuur al in het lab

"Omdat we met de nieuwe test gebruikmaken van de apparatuur die al in het laboratorium staat, hebben we binnen een half uur al een uitslag en kunnen we de behandeling daarop aanpassen", zegt Brouwer. "Bovendien gaat het om een hele goedkope test, van 3 tot 5 euro."

De neuroloog denkt dat de nieuwe aanpak 'snel gevolgen kan hebben voor de dagelijkse praktijk'. "Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, hoe beperkter de schade van bacteriële hersenvliesontsteking." 

Lees meer over
Amsterdam UMCHersenenGezondheidGezondheidszorg