Geen voedsel

Amnesty ziet blokkeren van Gaza als 'onderdeel van genocide'

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© EPAAmnesty ziet blokkeren van Gaza als 'onderdeel van genocide'
RTL

Dat Israël vandaag precies twee maanden de levering van voedsel en hulpgoederen aan het Palestijnse gebied blokkeert, noemt Amnesty International 'een genocidale handeling'. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de blokkade mede bedoeld is voor 'de fysieke vernietiging' van de Gazanen.

"Dit vormt een onderdeel van genocide", aldus Amnesty. Oftewel: het doelbewust vermoorden van een bevolkingsgroep. 

De mensenrechtenorganisatie publiceerde in december een rapport waarin ze, op basis van eigen onderzoek, stelt dat Israël genocide pleegt in Gaza. "Er is dus nog geen genocide vastgesteld", zei Geert-Jan Knoops toen. Hij is advocaat bij het Internationaal Strafhof en hoogleraar politiek en internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. "Rapporten van mensenrechtenorganisaties kunnen wellicht een achtergrond van een conflict schetsen. Maar ze kunnen niet als bewijs worden gebruikt voor een straftribunaal." 

Rechter

Knoops zegt nu tegen RTL Nieuws: "Genocide is een complex begrip. Het kan blijken uit een directe daad, of bijvoorbeeld een officieel document waarin zou staan dat Israël het Palestijnse volk geheel of gedeeltelijk wil vernietigen. Maar de conclusie genocide kan ook getrokken worden op basis van indirect bewijs." 

Als voorbeelden noemt hij het doelbewust onschuldigen aanvallen, het onthouden van medische hulp of het onthouden van voedsel. "Uiteindelijk is het aan een rechter om te bepalen of Israël genocide pleegt. Dat Amnesty het stelt, is juridisch niet houdbaar." 

Oorlogsmisdrijf

Naast de uitspraak over de 'genocidale handeling' zegt de mensenrechtenorganisatie dat uithongering van burgers als manier van oorlog voeren een oorlogsmisdrijf is. Ook andere organisaties, zoals Save the Children, zeiden vandaag dat ze bezorgd zijn over de situatie in Gaza. Een aantal zeggen dat uithongering als oorlogswapen wordt ingezet.

In Gaza zijn zeker tienduizend kinderen ondervoed:

"De afgelopen twee maanden heeft Israël de toevoer van humanitaire hulp en andere zaken die van levensbelang zijn voor burgers compleet afgesloten", zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International.

Zij stelt dat dat een duidelijke poging is om meer dan twee miljoen burgers collectief te straffen, en Gaza onleefbaar te maken. Ze spreekt van een voortdurende genocide door Israël en vindt dat Israëls bondgenoten moeten ingrijpen.

'Volledig instorten'

Het Internationale Comité van het Rode Kruis, dat in Gaza actief is, luidde eerder vandaag de noodklok. Het waarschuwt dat de humanitaire hulpverlening in de Gazastrook op het punt staat 'volledig in te storten' door de voortdurende blokkade.

Het comité ziet dat Gazanen niet over de spullen beschikken die ze nodig hebben om te overleven. Zij staan volgens de hulporganisatie 'dagelijks voor een enorme uitdaging om te overleven'.

Graatmager door voedselblokkade Gaza: 'Ik zie mijn dochtertje wegkwijnen'
Lees ook

Graatmager door voedselblokkade Gaza: 'Ik zie mijn dochtertje wegkwijnen'

"Zonder een onmiddellijke hervatting van hulpleveringen heeft het ICRC geen toegang tot het voedsel, de medicijnen en de levensreddende voorraden die nodig zijn om veel van zijn programma's in Gaza draaiende te houden", aldus de hulporganisatie in een verklaring. Die waarschuwt ook dat Gaza zonder onmiddellijke actie 'verder zal wegzakken in chaos die humanitaire hulp niet zal kunnen verzachten'. 

De Nederlandse Geertje Goveart heeft recent zes weken als trauma-arts in Gaza gewerkt. Ze merkte dat zij en haar collega's hulpmiddelen tekortkomen, en de Palestijnen verzwakt zijn door voedseltekort. Dat lees je in dit artikel:

Niet alleen de lokale bevolking, maar ook hulpverleners worden getroffen door de blokkade. Volgens hulporganisatie CARE heeft 95 procent van de hulporganisaties in Gaza hun werk noodgedwongen moeten stilleggen of beperken en dreigen medewerkers van dit soort organisaties 'uitgeput en ondervoed' te raken.

Hamas

Israël zegt de levering van goederen tegen te houden om Hamas onder druk te zetten. De partijen bereikten in januari een akkoord over een bestand. Daardoor konden toen wel tijdelijk hulpgoederen Gaza worden binnengebracht. 

Ondanks eerdere afspraken zijn Hamas en Israël het niet eens over het vervolg. Israël voert weer grote aanvallen uit op de Gazastrook. Daarbij worden naast talloze families ook zorgfaciliteiten en andere hulpverlening getroffen.

Lees meer over
HongersnoodPalestijnse gebieden