900.000 mensen

5 procent van de Nederlanders heeft bevrijding 1945 meegemaakt

·Aangepast:
© ANP5 procent van de Nederlanders heeft bevrijding 1945 meegemaakt
RTL

Ruim 900.000 mensen die nu nog leven, maakten de bevrijding van 1945 mee. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van de bevolking, blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo'n 423.000 van hen waren toen 5 jaar of ouder, oud genoeg om zich de bevrijding mogelijk te herinneren.

Het aantal Nederlanders dat in leven was tijdens de bevrijding wordt logischerwijs steeds kleiner. In 2015 waren nog 1,9 miljoen mensen in leven die dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ook al waren.

Hoogste percentage in Laren

Per gemeente verschilt het aandeel mensen dat in leven was enorm. Dit heeft te maken met de vergrijzing in een gemeente. In Laren, Bergen in Noord-Holland, Valkenburg aan de Geul en Heemstede is dit percentage het hoogst. Dit zijn allemaal gemeenten met een relatief oude bevolking.

Alternatieve dodenherdenking gaat niet alleen over Nederland, oorlogen van nu herdacht
Lees ook

Alternatieve dodenherdenking gaat niet alleen over Nederland, oorlogen van nu herdacht

In gemeenten met grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam ligt het percentage een stuk lager. Gekeken naar de twintig grootste gemeenten hebben in Apeldoorn en Breda (beide zo'n 5 procent) relatief de meeste inwoners de bevrijding meegemaakt. 

In Almere - dat pas bestaat sinds de jaren zeventig - is dit percentage met ongeveer 2 procent het laagst.

Meerderheid vindt herdenken belangrijk

Donderdag bleek uit een enquête dat een ruime meerderheid van de Nederlanders de Nationale Herdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk vindt. Wel is die laatste groep iets kleiner dan voorheen.

Vorig jaar vond 41 procent de Nationale Herdenking nog heel belangrijk, dit jaar is dat 38 procent. Een woordvoerder van het Nationaal Comité, dat het onderzoek uitvoerde, meldt dat er geen wetenschappelijke verklaring voor is, maar dat het mogelijk komt doordat de demografie van de samenleving verandert en de eerste generatie oorlogsslachtoffers uitsterft.

Ook uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat negen op de tien Nederlanders vandaag gaat herdenken. Alleen aan wie we precies denken, verschilt enorm.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat herdenken we eigenlijk op 4 mei?

In 1946 is een memorandum opgesteld. Dat is een officiële tekst waarin staat wie we precies herdenken. Sinds die tijd zijn er veel aanpassingen gedaan, onder andere door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tegenwoordig luidt de tekst als volgt:

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Lees meer over
BevrijdingsdagTweede Wereldoorlog

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'