In Amsterdam 979 euro

Huurprijs studentenkamer stijgt opnieuw, gemiddeld 683 euro per maand

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Mariette Carstens FotografieHuurprijs studentenkamer stijgt opnieuw, gemiddeld 683 euro per maand
RTL

Studenten zijn ruim 6 procent meer kwijt voor hun kamer dan een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs in het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 683 euro per maand. In de eerste drie maanden van vorig jaar was dit 658 euro, meldt Kamernet, een van de grootste zoekwebsites voor studentenkamers van het land.

Amsterdam is de duurste studentenstad om in te wonen. In de hoofdstad kost een kamer gemiddeld 979 euro in de maand. Enschede is de goedkoopste stad met een huurprijs van bijna 400 euro per maand.

Wageningen

Wageningen is met een bedrag van 450 euro een van de goedkoopste steden om als student te wonen, meldt Kamernet. Hier zouden de prijzen echter wel relatief het hardst gestegen zijn, namelijk met 20 procent. Maar de Wageningse verhuurder van studentenkamers Idealis laat aan RTL Nieuws weten dat dit cijfer 'zeker niet opgaat voor ons aanbod'.

"Onze kamers zijn afgelopen jaar met 5,3 procent in prijs gestegen", zegt de woordvoerder. "En wij hebben ongeveer 60 procent van het aanbod aan studentenkamers in de hele stad in bezit. Dus die 20 procent stijging kan niet voor de stad gelden. We zijn er trots op dat we betaalbare kamers hebben."

Idealis heeft op de eigen site inmiddels een verklaring gepubliceerd.

In Leiden steeg de gemiddelde huurprijs met ruim 18 procent, in Leeuwarden en Eindhoven met ongeveer 14 procent. Tilburg is de enige stad waar de huurprijs is gedaald en in Zwolle bleef het bedrag gelijk.

Jonge woningzoekenden blijven na afstuderen plakken in studentenwoning: 'Ik kan hier niet weg'
Lees ook

Jonge woningzoekenden blijven na afstuderen plakken in studentenwoning: 'Ik kan hier niet weg'

Volgens Kamernet is er een groot tekort aan huisvesting voor studenten. Er zijn enkele tienduizenden kamers te weinig, maar op de site staan maar enkele honderden kamers meer dan vorig jaar. 

'Weinig keuze'

"Dit betekent voor veel studenten: weinig keuze en hogere kosten", verklaart Kamernet-bestuurder Jim Bijwaard. Het tekort komt volgens hem door regels die het niet aantrekkelijk maken om te verhuren.

Kamernet baseert zich op bijna 14.000 kamers die via de site te huur aangeboden werden. Toch stelt kenniscentrum Kences, dat zich bezighoudt met studentenhuisvesting, dat de cijfers van Kamernet niet het volledige plaatje laten zien. In de gepubliceerde kwartaalcijfers van Kamernet zijn woningcorporaties niet meegerekend, zeggen ze beide.

Als de corporaties ook worden meegerekend, steeg de gemiddelde huurprijs volgens Kences van 540 euro in 2015 naar 565 euro vorig jaar. In die bedragen is de inflatie meegerekend. Netto is dat dus een toename van bijna 5 procent in krap tien jaar tijd. Bij particuliere verhuurders stijgen de prijzen dus sneller dan bij corporaties. 

Door de Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2024 inging, worden sinds de laatste maanden van 2024 veel voormalige huurwoningen verkocht, zoals ook veel studentenhuizen. 

Studentenhuizen verkocht

Studentenhuizen, waar bewoners vaak tijdelijke contracten hadden, werden als eerste geraakt door de verkoopgolf. Bovendien moet die woonvorm bij meer dan 2 personen aan allerlei extra eisen voldoen, waardoor verhuurders dat niet meer zien zitten.

Ook Margot (23) en haar zeven huisgenoten hebben te horen gekregen dat zij hun huis in het centrum van Delft moeten verlaten. In deze video vertelt ze daarover:

Lees meer over
StudentenHuisvesting

Laatste video's van RTL Nieuws

Bij elke bus krijgsgevangenen wachten zij op hun geliefde, maar hoop wordt vaak teleurstelling
Ruil Oekraïne-Rusland

Bij elke bus krijgsgevangenen wachten zij op hun geliefde, maar hoop wordt vaak teleurstelling