Gevluchte tienermeisjes die naar Coevorden zouden komen, opnieuw op wachtlijst

Veertien gevluchte tienermeisjes die een opvangplek in Coevorden toegewezen hadden gekregen, kregen afgelopen vrijdag te horen dat ze toch niet welkom waren in de Drentse gemeente. Het besluit volgde op dagenlang protest van inwoners van de plaats. Opvangorganisatie Nidos zegt tegen RTL Nieuws dat de meisjes nu weer op de wachtlijst staan.
Veertien meisjes, van de leeftijd 15 tot 18 jaar. Allemaal gevlucht, allemaal inmiddels statushouder. Ofwel: Nederland is verantwoordelijk voor ze.
De meisjes zouden worden opgevangen in de volkswijk Tuindorp, in Coevorden. Ze zouden 24 uur per dag en zeven dagen per week onder begeleiding staan van jeugdhulp- en onderwijsorganisatie Elker. Maar na protesten van inwoners zwichtte de gemeente.
"Ik voel dat het in deze wijk niet goed gaat landen op dit moment", sprak burgemeester Renze Bergsma afgelopen vrijdag. De veiligheid van de meisjes zou niet kunnen worden gewaarborgd. De uitspraken van de burgemeester op een persconferentie vrijdag zie je hier:
Dat de opvanglocatie in Coevorden niet doorgaat, zorgt ervoor dat de meisjes opnieuw op de wachtlijst staan. Tot die tijd verblijven ze in een asielzoekerscentrum (azc) of op een vergelijkbare locatie.
"Er wacht een behoorlijke groep jongeren met een verblijfsvergunning om uitgeplaatst te worden naar een opvangplek. Dat zal voor hen opnieuw gebeuren", zegt een woordvoerder van Nidos. Nidos is de voogdij- en opvangorganisatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. De tienermeisjes staan onder de voogdij van de organisatie.
Geen voorrang
"Wij hebben tegen Nidos gezegd: die meiden moeten niet de dupe worden van deze situatie. Die moeten niet gaan wachten tot wij een nieuwe plek hebben gevonden", zegt een woordvoerder van Elker, dat in opdracht van Nidos de woonbegeleiding van de tienermeisjes zou verzorgen. "Dat de meisjes in de tussentijd in een azc of een vergelijkbare locatie moeten blijven is voor geen enkel kind goed."
Nidos benadrukt daarbij dat de tienermeisjes niet de enigen zijn die een opvanglocatie nodig hebben. "Ze moeten afwachten tot er iets beschikbaar is", zegt de woordvoerder. Het is niet bekend hoe lang dat zal duren.
Het is overigens niet zo dat de veertien meisjes in kwestie elkaar kennen of per definitie samen in een opvang terechtkomen. "Ze kunnen uit alle uithoeken van de wereld komen, maar wonen wel allemaal in Nederland en hebben een status." Dat betekent dat de meisjes mogelijk ieder apart op verschillende plekken in het land komen te wonen.
Zorgen
Het feit dat de protesten en vernielingen van inwoners de gemeente ertoe hebben bewogen toch geen opvang aan te bieden, ziet Elker als een zorgelijke ontwikkeling. "Wij maken ons zorgen om de impact die de situatie in Coevorden heeft", zegt de woordvoerder.
"Hoe gaat dat straks in andere gemeentes of op andere locaties?", vraagt de woordvoerder zich af. "We hopen dat Coevorden niet voor andere plekken als voorbeeld dient."