Bevolkingsonderzoeken naar kanker redden jaarlijks duizenden mensen en besparen veel geld

De drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker redden jaarlijks duizenden mensen. Daarnaast leven mensen met kanker langer door de vroegere screening.
Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat onderzoek deed naar de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
216 miljoen bespaard
De bevolkingsonderzoeken kosten miljoenen, maar door de vroegtijdige diagnose wordt op de lange termijn naar schatting jaarlijks 216 miljoen euro bespaard aan zorgkosten.
Het gaat dan onder meer om kankerbehandelingen, maar ook om bezoeken aan de fysiotherapeut of huisarts. Zelfs met de kosten van de screeningsprogramma's meegerekend, levert het de maatschappij naar schatting jaarlijks nog zo'n 60 miljoen euro op.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
In Nederland ontvangen mensen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Een ontlastingstest spoort bloed op dat kan duiden op darmkanker of een voorstadium daarvan. Zo kan darmkanker vroeg ontdekt of zelfs voorkomen worden. Na evaluatie van het Erasmus MC blijkt dat dit bevolkingsonderzoek de sterfte aan de ziekte met bijna 45 procent verlaagt.
"Bij de meer dan zes miljoen mensen, die één of meerdere keren werden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, zagen we dat het risico om te overlijden aan darmkanker met bijna 45 procent daalde bij degenen die deelnamen", vertelt prof. dr. Iris Lansdorp-Vogelaar van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van Erasmus MC.
De bevolkingsonderzoeken leveren veel gezondheidswinst op tegen betrekkelijk lage kosten, concludeert het Erasmus MC. De borstkankerscreening kost meer dan het oplevert, maar redt wel veel levens.
Bij borstkanker is deze preventie niet mogelijk, omdat er geen voorstadium van de ziekte kan worden gevonden. Maar door de screening kan borstkanker wel in een vroeg stadium worden gevonden, waardoor overlijden aan borstkanker voorkomen kan worden.
Baarmoederhalskanker
Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral bij darmkanker en baarmoederhalskanker kosten worden bespaard. Het Erasmus MC heeft bij die laatste soort gekeken naar de kosten voor vrouwen die niet zijn gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Dat is omdat pas sinds 2023 gevaccineerde vrouwen meedoen aan het onderzoek naar baarmoederhalskanker.
In maart bleek uit een Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de 30 jaar dat jonge Nederlandse vrouwen met baarmoederhalskanker vaak niet gevaccineerd zijn. RTL Nieuws sprak met Chermaine, die geen HPV-prik nam, en baarmoederhalskanker kreeg: