Dierenarts Mark overweegt te stoppen vanwege agressie: 'Bedreigen van kinderen is de druppel'

Dierenarts Mark uit Utrecht is de bedreigingen en agressie in zijn praktijk zó zat, dat hij serieus overweegt te stoppen. Hij is niet de enige. Volgens beroepsvereniging KNMvD denkt één op de drie dierenartsen aan stoppen. De reden van de bedreigingen: oplopende kosten van de dierenarts.
De frustratie van dierenarts Mark Huis in 't Veld staat niet op zich. Volgens branchevereniging KNMvD krijgen veel dierenartsen wekelijks of zelfs dagelijks te maken met agressie. "Verbaal, fysiek of via e-mail – het komt in allerlei vormen voor", zegt woordvoerder Julia Hamel. "De toon is verhard, en dat gaat ten koste van het mentale welzijn. Dierenartsen voelen zich steeds vaker onveilig in hun eigen praktijk."
Scheldkanonnade
Mark runt al veertien jaar twee dierenklinieken, in Vleuten en Utrecht. De stress is inmiddels dagelijks voelbaar. "Agressieve klanten, schreeuwende mensen aan de balie, dreigende berichten op social media – 'we weten waar je kinderen naar school gaan', 'jullie zijn nazi's', 'jullie doen het alleen voor het geld'. En ondertussen gaan er online steeds vaker pertinente onwaarheden rond, zonder dat we die kunnen rechtzetten."
Mark: "Mijn kinderen en collega's bedreigen is wel echt de druppel."

Hij pleit voor verzekeringen voor huisdierbezitters, en anders dat mensen een spaarpotje aanleggen. "Net zoals je dat zou doen voor een vakantie of een elektrische fiets", zegt Mark.
Verzekeren
Volgens Nienke Endenburg, universitair hoofddocent Dier in Wetenschap en Maatschappij, werkt zo'n potje niet voor iedereen. "Voor sommige mensen zal dat inderdaad werken, maar ik denk dat de verleiding bij financiële tegenvallers om daar van te snoepen te groot is." De hoofddocent pleit daarom ook voor een verzekering. "Maar kijk dan wel goed naar de voorwaarden, zoals je dat bij je eigen zorgverzekering zou doen. Want sommige verzekeraars vergoeden meer niet, dan wel."
Volgens haar is een dierenverzekering in Scandinavië voor bepaalde groepen verplicht. "Dat geeft huisdiereigenaren de vrijheid om naar de dierenarts te kunnen gaan zonder te veel na te hoeven denken over de kosten. Daarnaast kan de dierenarts doen wat hij moet doen, zonder dat de dierenarts hoeft na te denken of de eigenaar het allemaal wel kan betalen. Dierenartsen worden soms echt voor duivelse dilemma's gesteld."
In deze video die we eerder maakten, kun je zien dat de kosten voor sommige baasjes reden zijn om hun huisdier te dumpen:
Vooral de assistenten van Mark moeten de verbale agressie aanhoren. "Zij zijn de eerste én de laatste persoon die de klant ziet in de kliniek. Ze vangen de spanningen op, beantwoorden lastige vragen en moeten soms slechte of dure boodschappen overbrengen. Een eigenaar komt binnen met een dier dat een tumor heeft, of een sok heeft opgegeten. Die moet geopereerd worden. Dan komt de vraag: wat kost dat? En daar schrikken mensen van", zegt Mark. "Ze verwachten uitleg, verantwoording van elk bedrag. Terwijl een artsen die vraag niet krijgen, omdat mensen daar verzekerd zijn."
Onbegrip
In vergelijking met vijf jaar geleden is een dierenartsconsult bijna 15 euro duurder geworden, wat neerkomt op een prijsstijging van net geen 40 procent, volgens huidierverzekeringen.nl. Ook een castratie of sterilisatie is in dezelfde periode zo'n 40 procent duurder geworden.
De relatie tussen dierenartsen en huisdiereigenaren staat daardoor onder druk. Vooral bij spoedbehandelingen, die soms duizenden euro’s kosten, is er veel onbegrip. Ook in de politiek worden hier zorgen over uitgesproken.
Toch toont de Dierenbescherming zich begripvol. "De moderne dierenarts biedt vandaag de dag veel meer zorg dan vroeger. Waar CT-scans, uitgebreide monitoring of geavanceerde behandelingen ooit uitzonderlijk waren, maken ze nu steeds vaker deel uit van de standaardzorg", legt een woordvoerder uit.
De prijsstijgingen baren een Kamermeerderheid zorgen. De Kamer wil maximumtarieven voor dierenartszorg en meer transparantie. Staatssecretaris Rummenie heeft de Autoriteit Consument & Markt gevraagd te onderzoeken of er sprake is van marktverstoring.
Zowel hoofddocent Endenburg als de Dierenbescherming spreken zich uit tegen agressie tegen dierenartsen. "Dierenartsen hebben in onze ervaring een groot en kundig hart voor dieren. Wij wijzen iedere vorm van agressie af tegen deze groep die heel hard moet werken om het hoofd boven water te houden."
Mark hoopt op meer begrip en bewustzijn. "Ik heb twintig mensen in dienst. Als zij huilend achter de balie staan omdat ze zijn uitgescholden of bedreigd, dan ben ik er klaar mee. Wij zijn er voor jullie huisdieren. Maar we zijn ook gewoon mensen."
