Per augustus

Trumps heffing van 30 procent voor EU 'niet de weg vooruit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTrumps heffing van 30 procent voor EU 'niet de weg vooruit'
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen van 30 procent aangekondigd voor de Europese Unie. Die heffingen moeten per augustus ingaan, maakte Trump vanmiddag bekend op sociale media. In april ging het nog om een heffing van 20 procent. Demissionair premier Dick Schoof noemt het 'niet de weg vooruit'.

"We hebben jaren de tijd gehad om onze handelsrelatie met de Europese Unie te bespreken, en zijn tot de conclusie gekomen dat we af moeten van deze langdurige, grote en hardnekkige handelstekorten", schrijft de president in een brief aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

"Begrijp alstublieft dat het getal van 30 procent veel minder is dan wat nodig is om het handelstekort dat we met de EU hebben weg te werken", gaat de brief verder. Trump schrijft dat er geen heffingen zullen zijn 'als de Europese Unie, of bedrijven binnen de EU, besluiten producten te bouwen of te produceren in de Verenigde Staten.'

Nieuwe dreigementen en chaos: Trumps deadline in handelsoorlog nadert
Lees ook

Nieuwe dreigementen en chaos: Trumps deadline in handelsoorlog nadert

De Verenigde Staten kopen nu meer goederen uit de Europese Unie dan dat ze verkopen aan de EU. Daar wil Donald Trump al lange tijd verandering in brengen. Importheffingen zorgen ervoor dat Europese producten veel duurder worden voor Amerikanen die ze willen kopen, waardoor Amerikanen mogelijk minder spullen uit Europa kopen.

Trump stelde eerder dit jaar al een importheffing van 10 procent in op goederen uit de Europese Unie. Op auto's en auto-onderdelen geldt een heffing van 25 procent, en op staal en aluminium is het zelfs 50 procent. Vanaf augustus kunnen de heffingen nog veel zwaarder worden.

Onderhandelingen

Europa en de Verenigde Staten onderhandelen al maandenlang over een nieuwe handelsdeal, om te voorkomen dat die zwaardere importheffingen er komen. Tot nu toe zijn de gesprekken nog niet succesvol. Zo zou Duitsland snel een deal willen sluiten om de schade aan zijn industrie te beperken, terwijl Frankrijk bijvoorbeeld niet zou willen toegeven aan de Amerikaanse eisen.

Eerder deze week zei Ursula von der Leyen nog dat ze er alles aan doet om een deal te sluiten met de Amerikanen. "We werken non-stop aan een eerste overeenkomst met de VS - om de heffingen zo laag mogelijk te houden en de stabiliteit te bieden die bedrijven nodig hebben."

Von der Leyen krijgt op sociale media bijval van demissionair premier Dick Schoof. "De Amerikaanse aankondiging van 30 procent importtarieven op producten uit de Europese Unie, is zorgelijk en niet de weg vooruit. De Europese Commissie kan rekenen op onze volledige steun; we moeten ons als EU eensgezind en vastberaden blijven inzetten voor handelsafspraken met de Verenigde Staten die in ons wederzijds belang zijn."

Hogere tarieven dan voorheen

Trump schrijft dat hij de EU een heffing van 'slechts' dertig procent wil opleggen, maar in april had hij het nog over een tarief van 20 procent. Met deze aankondiging lijken de Verenigde Staten dus bereid om een stap verder te gaan dan voorheen.

"De heffingen kunnen naar boven of beneden worden aangepast, afhankelijk van onze relatie met uw land", schrijft Trump in zijn brief aan Von der Leyen. De Amerikaanse president schrijft dat de heffingen hoger kunnen worden als de EU besluit om tegenmaatregelen te nemen.

Grote handelsoorlog?

De vraag is nu of de EU besluit om tegenmaatregelen te nemen, of meegaat met de Amerikaanse eisen en snel een nieuwe handelsdeal sluit. Economen waarschuwen voor een grote handelsoorlog als de EU terugslaat.

"Ze hebben consequent gezegd dat ze zichzelf zouden verdedigen onder de juiste omstandigheden", zegt econoom Jacob Funk Kirkegaard van de Brusselse denktank Bruegel tegen The New York Times. "Nu zijn die omstandigheden er."

Trump kondigde eerder deze maand nieuwe importheffingen aan tegen een reeks landen. Voor goederen uit Japan en Zuid-Korea gaat bijvoorbeeld een tarief van 25 procent gelden, en Thailand krijgt 36 procent voor de kiezen. Die moeten ook 1 augustus ingaan. Europese Unie (EU) werd toen nog niet genoemd, maar later dreigde Trump om de invoer van landbouwproducten en voedsel uit de Europese Unie (EU) met een heffing van 17 procent te belasten.

Gisteren stuurde Trump een vergelijkbare brief aan Canada, waarin hij dreigde om vanaf 1 augustus, een importheffing van 35 procent in te voeren op producten uit Canada.

Opbrengsten voor Amerikaanse staatskas

De importheffingen lijken tot nu toe een positief effect te hebben op het Amerikaanse staatsbudget. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën verdient de overheid tientallen miljarden dollar per maand aan de importheffingen die bedrijven nu al moeten betalen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Donald TrumpImporttarievenVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

02:00
Demonstratie Rotterdam tegen nieuwe asielwetten: 'Geen mens is illegaal.'
RTL Nieuws

Demonstratie Rotterdam tegen nieuwe asielwetten: 'Geen mens is illegaal.'

  1. 01:57
    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'
    Voor 24 weken

    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'