Extreem weer op vakantie? Zo houd je het bij

Het weer checken op je vakantieadres wordt steeds belangrijker nu weersextremen toenemen. Kun je die bergwandeling wel of niet maken? Staat je tentje wel veilig langs deze rivier? Dit zeggen meteorologen over hoe je het beste het weer in de gaten kunt houden in Europa.
Extreem weer speelt momenteel op in verschillende landen in Europa. In Turkije werd gisteren een recordtemperatuur van 50,5 graden gemeten, in combinatie met grote bosbranden in het land. Andere landen in Zuid-Europa blijven ook niet gespaard. Ze worden geteisterd door branden, op honderden plekken.
Tegelijkertijd wordt in de Alpen in een paar dagen tijd 200 milliliter neerslag verwacht. Regen die zorgt voor gevaarlijke situaties in het gebied, zoals modderstromen. Omliggende landen kunnen last krijgen van zware onweersbuien, in combinatie met hagel en hevige windstoten. Eén ding is zeker: noodweer is een serieus risico op jouw Europese vakantiebestemming.
Er zijn verschillende apps en websites die je verder kunnen helpen om het weer in te schatten vanaf je vakantieadres. Maar écht zeker weten, doe je het nooit, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Je weet bijvoorbeeld nooit precies op welke plek een bui gaat ontstaan, het maakt niet uit welke app je gebruikt. Meestal krijg je alleen een indicatie van een regio. Dan moet je zelf gaan beslissen of je de tent gaat inpakken", zegt Middendorp.
Buienradar
Met Buienradar kun je de weersvoorspellingen op jouw vakantieadres nauwlettend, per uur, in de gaten houden. Alleen geeft je dat niet altijd de garantie dat je op tijd bent. "Als een bui over een kwartier overtrekt, ben je alsnog te laat om in te pakken", zegt Middendorp.
Tegelijkertijd zijn temperatuursverwachtingen ook belangrijk om in de gaten te houden. "Het weer kan ook gevaarlijk zijn als het heel warm is. Daarmee zit er wel meer zekerheid in de voorspelling, vooral op het moment dat er geen buien zijn en het constant zonnig en heet is."
Daarnaast kun je volgens Middendorp de mate van risico bij neerslag niet afleiden uit een wolkenicoontje. "Je kunt weerapps checken als indicatie, maar je weet niet hoe extreem een bui is bij een symbooltje. Daarvoor heb je ook geschreven tekst nodig."
Meteoalarm.org
Laat die geschreven tekst nou precies zijn wat je bij Meteoalarm.org wél krijgt. Voor extra informatie over bijvoorbeeld de hoeveelheid neerslag en de daarbij horende risico's, kun je volgens Middendorp beter naar de weercodes kijken die actueel in een land gelden. Die codes gaan over zowel neerslag als over temperatuur.
"In Zwitserland geldt nu bijvoorbeeld code rood. Daar staat bij Meteoalarm.org dan ook een mooi tekstje bij in het Engels. Daar staat ook bij waarvoor je precies moet oppassen", vertelt Middendorp. De site geeft volgens hem net iets meer achtergrond dan alleen een weerapp met symbooltjes en de temperatuur. "In combinatie met zo'n app kom je als leek redelijk goed te weten waar je aan toe bent."
Bergfex & MeteoSwiss
Als je graag bergwandelingen maakt, moet je volgens meteoroloog William Huizinga van Buienradar extra opletten. "Berggebieden hebben micro-klimaatjes. Dan kan het aan de ene kant van de berg bijvoorbeeld zonnig zijn. In Nederland zijn we dat bijna niet gewend", vertelt hij.
Voor specifiekere voorspellingen in bergachtige gebieden kun je de website Bergfex in de gaten houden, zodat jij weet of het de juiste dag is om de wandelschoenen aan te trekken.
Huizinga adviseert ook om voor de Alpen MeteoSwiss te raadplegen, voor een vollediger beeld van de situatie daar.
Windfinder
Als je op vakantie graag het water op gaat - om te windsurfen, zeilen of vissen - is de wind ook geen onbelangrijke factor. Via Windfinder kun je wereldwijd de stand en mate van de wind in de gaten houden.
Toch kun je die wel beter in combinatie met andere apps raadplegen. "Een satellietbeeld is een goede start, al moet je wel weten hoe je die moet interpreteren", vertelt Huizinga.
Lokaal niet altijd beter
De nationale weerdiensten van een land zijn volgens Middendorp ook een goede bron voor de actuele stand van zaken. "Daar staan de officiële waarschuwingen in een land, en de bijbehorende weersverwachtingen."
Lokale weerapps zijn daarentegen niet per se handiger dan landelijke - of Europabrede apps. "Lokale Italiaanse apps kunnen ook Amerikaanse data gebruiken. Je hoort dat heel veel mensen het weer lokaal bekijken, omdat zij dat meer vertrouwen, maar dat is niet altijd een betere verwachting", zegt Middendorp.
Populaire vakantiebestemmingen en hun weerdiensten
België: Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI)
Duitsland: Deutsche Wetterdienst (DWD)
Frankrijk: Météo-France
Griekenland: Hellenic National Meteorological Service (HNMS)
Italië: MeteoAM en Protezione Civile voor extreme weersverschijnselen
Oostenrijk: GeoSphere Austria
Portugal: Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA)
Spanje: Agencia Estatal de Meteorología (AEMET)
Zwitserland: MeteoSwiss
Ontvang elke ochtend automatisch het weerbericht op je telefoon.
Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en dan op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Weer’.