Vergeleken met vlees

Vleesvervangers minder vaak te zout: 'Ruim de helft onder de grens'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVleesvervangers minder vaak te zout: 'Ruim de helft onder de grens'
RTL

Vleesvervangers voldoen steeds vaker aan de criteria voor gezond voedsel. Ze zijn vooral minder vaak te zout dan enkele jaren terug, concludeert non-profitorganisatie ProVeg in een eigen analyse.

Inmiddels voldoet 56 procent aan de zoutgrens van het Voedingscentrum: maximaal 1,1 gram zout per 100 gram product. Vergelijkbare vleesproducten die ook zijn onderzocht, scoren met 50 procent iets lager op dit punt.

Verbetering mogelijk

ProVeg is een non-profitorganisatie die streeft naar een overgang naar een grotendeels plantaardig voedselsysteem. De organisatie vindt het positief dat de plantaardige alternatieven voor vlees in kwaliteit vooruitgaan. Toch blijkt dat er ook nog veel ruimte voor verbetering is. 

Van de 129 vleesvervangers waarvan de organisatie de voedingswaarde analyseerde, voldeed nu 26 procent aan alle criteria uit de Schijf van Vijf voor deze categorie. Dat was twee jaar geleden nog maar 9 procent. Op het gebied van eiwitten, vitaminen en verzadigd vet scoren de vleesvervangers meestal hoog.

Als we géén bewerkt vlees eten, kunnen we jaren langer gezond leven, zeggen onderzoekers
Lees ook

Als we géén bewerkt vlees eten, kunnen we jaren langer gezond leven, zeggen onderzoekers

Zout blijft dus wel een belangrijk obstakel. Vleesvervangers zijn gemiddeld minder zout dan vergelijkbare verwerkte dierlijke producten, zoals worsten of hamburgers. Ze zijn echter zouter dan ongezouten dierlijke producten. 

Maar daar zit een addertje onder het gras: "Consumenten zijn over het algemeen gewend om tijdens de bereiding van onbewerkt vlees zelf zout of een kruidenmix met zout toe te voegen", merkt ProVeg op. Vleesvervangers zijn vaak al door de fabrikant op smaak gebracht, waardoor consumenten 'waarschijnlijk minder geneigd zijn' om er meer zout op te doen. "Het is dus onduidelijk of consumenten die vlees eten een lagere zoutinname hebben dan consumenten die voor plantaardige vervangers kiezen."

Van gehaktballetjes tot nuggets

ProVeg vergeleek voor dit onderzoek de voedingswaarde van 129 vleesvervangers uit Nederlandse supermarkten met 54 dierlijke producten. Het gaat om gehakt, burgers, gehaktballetjes, kipstukjes, kipfilet, schnitzel, nuggets, worst, spek en shoarma. Groenteburgers, kaasburgers, tofu, tempeh en seitan zijn buiten beschouwing gelaten, omdat hier geen direct dierlijk vlees-equivalent voor is waar ze mee vergeleken kunnen worden.

In het onderzoek zijn alle huismerk- en A-merk vleesvervangers meegenomen die verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Ekoplaza.

Biefstuk in de ban: Argentijnen kunnen rundvlees niet meer betalen

At de gemiddelde Argentijn ooit meer dan 100 kilo rundvlees per jaar, dat is nu gedaald tot 48 kilo.
Lees meer over
VegetarismeVleesvervangersVleesVeganismeGezondheid

Laatste video's van RTL Nieuws

01:39
Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar
RTL Nieuws

Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar

  1. 02:05
    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven
    Algemene Beschouwingen

    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven