Listeriabesmetting in Nederland na eten kaas, 2 doden in Frankrijk

In Nederland is zeker één persoon besmet geraakt met de listeriabacterie na het eten van een zachte kaas. Dat meldt de Europese gezondheidsdienst (ECDC).
In Frankrijk zijn de afgelopen maanden 21 mensen ziek geworden en twee mensen overleden door de bacterie. Ze hadden kaas gegeten van leverancier Chavegrand die problemen bleek te hebben met de bacterie.
Chavegrand heeft in eigen land tientallen soorten kaas teruggeroepen, waaronder diverse soorten camembert en geitenkaas. Het bedrijf zegt de controles op verontreinigingen met een factor honderd te hebben verhoogd.
Over de enige bevestigde Nederlandse besmetting zijn nog geen details bekend. Ook in België is recent een besmetting gemeld, net als in Denemarken.
Gezonde mensen worden meestal niet ziek van de listeriabacterie, maar in zeldzame gevallen kan die mensen dodelijk ziek maken. Listeria kan ook miskramen veroorzaken.
Geen terugroepactie
In Nederland zijn er ook Franse kazen verkocht uit partijen die in Frankrijk zijn teruggeroepen. Er komen nu geen terugroepacties, want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet daar 'geen toegevoegde waarde' in.
De kaasjes zijn over hun houdbaarheidsdatum heen en 'naar alle waarschijnlijkheid reeds geconsumeerd'.
De NVWA zegt dat de bacterie bij de besmette persoon in Nederland 'grote verwantschap' vertoont met listeriabacteriën bij Franse patiënten. Het verband wordt nader onderzocht, al is dat ingewikkeld. "Ziekte door listeria kan een extreem lange incubatietijd hebben (tot 9 weken), waardoor het vinden van een verband tussen ziekte en consumptie van een bepaald levensmiddel niet altijd mogelijk is", legt de NVWA uit.
Op 20 juni en 30 juli kreeg de NVWA al meldingen over mogelijk besmette kaas. Ook toen was het te laat voor terugroepacties.