Voedselverspilling

Nederland gooit wekelijks 86 miljoen maaltijden weg: 'Het gaat massaal in de kliko'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockNederland gooit wekelijks 86 miljoen maaltijden weg: 'Het gaat massaal in de kliko'
RTL

De verspilling van eten door consumenten, bedrijven en restaurants is in acht jaar tijd met 17 procent gedaald. Maar het doel is om in 2030 de verspilling ten opzichte van 2015 te halveren.

"De voedselverspilling moet verder omlaag en daar moet iedereen zich bewust van worden", zegt demissionair minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. In Nederland wordt een vijfde van al het eten weggegooid. In 2023 was het 2271 miljoen kilo voedsel. Het ministerie rekent voor dat dit 4,5 miljard maaltijden zijn, ongeveer 86 miljoen maaltijden per week.

De afgelopen jaren is ingezet op bewustwording bij supermarkten en consumenten. Onder andere door mensen te wijzen op eten dat na de datum op de verpakking soms nog goed is.

Moet anders

"Eten weggooien is zonde", zegt minister Wiersma erover. "Ik denk dat er te weinig bewustwording is rondom het feit dat er zoveel voedsel nog steeds verspild wordt. We verwachten dat boeren efficiënt omgaan met nutriënten terwijl we thuis en in bijvoorbeeld de horeca duurzaam geproduceerd eten massaal in de kliko gooien. Dat moet en kan echt anders."

Slimme verpakking moet voedselverspilling voorkomen
Lees ook

Slimme verpakking moet voedselverspilling voorkomen

De verdere aanpak moet zich ook gaan richten op de productie van voedsel, waar nu ongeveer een derde van de totale verspilling plaatsvindt. De minister hoopt dat deze bedrijven zelf in de gaten gaan houden hoeveel ze verspillen.

Daarnaast ligt de focus op het beter benutten van weggegooid eten dat nog prima is om te verwerken tot voer voor dieren. Ook doet Wageningen University and Research onderzoek naar instrumenten die ingezet kunnen worden om verliezen tijdens of na de oogst tegen te gaan. 

Volgens het ministerie is er nog altijd veel onduidelijkheid over houdbaarheidsdata, waardoor er onnodig veel voedsel wordt weggegooid. Op een blik tomatenblokies staat bijvoorbeeld een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum (THT). "Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruitgaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten. 

Dit in tegenstelling tot producten met de 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT), die in verband met voedselveiligheid niet meer gegeten kunnen worden, zoals rauwe vis.

In speciale buurtkastjes kan iedereen overgebleven eten doneren aan mensen die dat nodig hebben, zo zie je in deze video: 

Door de gestegen prijzen zijn de dagelijkse boodschappen voor sommige mensen niet meer te betalen.
Lees meer over
Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en NatuurVoedselVoedselverspilling

Laatste video's van RTL Nieuws

01:39
Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar
RTL Nieuws

Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar

  1. 02:05
    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven
    Algemene Beschouwingen

    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven