"De voedselverspilling moet verder omlaag en daar moet iedereen zich bewust van worden", zegt demissionair minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. In Nederland wordt een vijfde van al het eten weggegooid. In 2023 was het 2271 miljoen kilo voedsel. Het ministerie rekent voor dat dit 4,5 miljard maaltijden zijn, ongeveer 86 miljoen maaltijden per week.
De afgelopen jaren is ingezet op bewustwording bij supermarkten en consumenten. Onder andere door mensen te wijzen op eten dat na de datum op de verpakking soms nog goed is.
Moet anders
"Eten weggooien is zonde", zegt minister Wiersma erover. "Ik denk dat er te weinig bewustwording is rondom het feit dat er zoveel voedsel nog steeds verspild wordt. We verwachten dat boeren efficiënt omgaan met nutriënten terwijl we thuis en in bijvoorbeeld de horeca duurzaam geproduceerd eten massaal in de kliko gooien. Dat moet en kan echt anders."