MH17

Staatsaansprakelijkheid MH17: Eerste gesprekken tussen Nederland, Australië en Rusland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAStaatsaansprakelijkheid MH17: Eerste gesprekken tussen Nederland, Australië en Rusland
RTL

Nederland en Australië hebben de eerste gesprekken gevoerd met Rusland over staatsaansprakelijkheid voor het neerschieten van vlucht MH17. Dat kondigden Minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Marise Payne vandaag aan tijdens een persconferentie in Australië. 

"Een eerste bijeenkomst heeft recentelijk plaatsgevonden tussen de drie landen. We kunnen niet ingaan op de inhoud van dit proces omdat vertrouwelijkheid essentieel is", zei Blok tijdens de conferentie. "We blijven ons inzetten om de waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid te bewerkstelligen."

Volgens Australische minister Payne blijft Australië de Nederlandse rechtsvervolging van de verantwoordelijke personen krachtig ondersteunen.

Maleisië en Australië

Blok bezoekt deze week Maleisië en Australië. Dat zijn de twee landen die na Nederland de meeste slachtoffers te betreuren hadden bij de ramp. Gesprekken gaan onder andere over het internationaal strafrechtelijk onderzoek en de aansprakelijkheidsstelling van Rusland door Nederland en Australië.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Aansprakelijk

Vorige maand lekte via RTL Nieuws uit dat de gesprekken op korte termijn op een geheime locatie zouden worden gehouden. In mei vorig jaar hebben Nederland en Australië officieel Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. De twee westerse landen nodigden Rusland uit om te praten. Dat is een voorwaarde voordat landen naar een internationale rechter stappen.

Aansprakelijkheid kan leiden tot een juridische procedure, maar de landen kunnen ook een regeling afspreken, bijvoorbeeld over de erkenning van aansprakelijkheid of een financiële vergoeding. Insiders verwachten dat gesprekken ongeveer één tot twee jaar kunnen duren.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega minister Payne vandaag aan tijdens de persconferentie in Australië© Buitenlandse Zaken
Minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega minister Payne vandaag aan tijdens de persconferentie in Australië

Rechtszaak

In het verleden zijn op deze manier een aantal vliegtuigrampen tussen staten afgewikkeld. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen de Verenigde Staten in 1988 per ongeluk een Iraans vliegtuig boven de Arabische Golf neerhaalde. Uiteindelijk heeft de VS geen aansprakelijkheid erkend, maar wel excuses aangeboden en een schadevergoeding betaald. 

De staatsaansprakelijkheid staat los van het strafrechtelijke onderzoek van het internationale Joint Investigation Team (JIT). In mei vorig jaar maakte het JIT bekend dat de raketinstallatie die MH17 heeft neergehaald, afkomstig is van het Russische leger. Vervolgens besloten Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtszaak begint.

Fantasieën

Nederland en Australië willen praten over staatsaansprakelijkheid, maar Rusland bestrijdt dat. Dat gesprekken leiden tot aansprakelijkheid, zijn 'fantasieën', zo liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het land vindt dat naar de rol van Oekraïne moet worden gekeken. Rusland is wel akkoord gegaan om in gesprek te gaan. 

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde met een buk-raket. Er kwamen bij de ramp 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Nederland naar Maleisië. 

Lees meer over
MH17VliegrampenAustraliëRuslandMaleisië