Italië woedend op Nederland over opvang vluchtelingen Sea-Watch 3
De Nederlandse regering weigert gehoor te geven aan de oproep van de Italiaanse regering om vluchtelingen van de Sea-Watch 3 op te vangen. Het schip vaart onder Nederlandse vlag.
"Basta. We wachten niet langer. We gaan naar binnen." Met deze tweet kondigde het schip Sea-Watch 3 gisteren aan dat ze de Italiaanse wateren zou binnenvaren. Het schip had nog altijd geen toestemming van de Italiaanse regering.
Stopbevel genegeerd
De nood was volgens de Duitse kapitein Carola Rackete te hoog om nog een nacht langer te wachten. Ze negeerde vandaag het stopbevel van de Italiaanse kustwacht en voer met de 42 opgepikte vluchtelingen Italiaanse wateren binnen.
Hard beleid
Het schip mag niet aanmeren en ligt nu stil voor de haven van het eilandje Lampedusa. De rechts-populistische regering, en met name vicepremier Matteo Salvini, voert een hard beleid tegen vluchtelingen en organisaties die mensen redden op zee.
Salvini sloot vorig jaar de havens voor dat soort schepen. De Sea-Watch 3 trekt zich daar als enige niets van aan. De organisatie stelt dat de migranten die op gammele bootjes vanuit Libië en Tunesië vertrekken het recht hebben om gered te worden.
Alle mogelijke middelen
Na het nieuws dat het schip in Italiaanse water ligt, plaatste Salvini een tirade op Facebook. Hij verzekerde dat niemand van boord gaat, totdat hij daarvoor toestemming zou geven.
Ook kondigde Salvini aan alle mogelijke middelen in zetten, om het schip tegen te houden. Hij zei blij te zijn als de bemanning wordt gearresteerd.
'Linkmiegel'
"Wie fouten maakt, zal boeten", volgens Salvini. "En dan heb ik het niet alleen over die linkmiegel van een kapitein, die politiek bedrijft over de rug van de migranten."
Volgens hem is de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het schip, omdat het onder Nederlandse vlag vaart. Al dagen roept de Italiaanse regering dat Nederland in actie moet komen.
Formele stappen tegen Nederland
Vorige week stuurden de Italianen een officiële brief naar Den Haag, met de boodschap snel met een oplossing te komen. Nederland stelt al maanden dat het feit dat schip onder Nederlandse vlag vaart, niet betekent dat Nederland de vluchtelingen aan boord moet opnemen.
Italië heeft aangekondigd 'formele stappen' te zetten tegen de Nederlandse regering. Achter de schermen wordt op dit moment druk overlegd over een oplossing voor de Sea-Watch 3 en de vluchtelingen.
Wekenlang op zee
Het is niet de eerste keer dat Sea-Watch ruziet met de Italiaanse regering. Ook deze winter dobberde het schip meerdere keren wekenlang op zee met geredde mensen. Onze correspondent Eveline Rethmeier ging in januari aan boord.
Flinke boete
Het kan de bemanning van Sea-Watch deze keer duur komen te staan. 12 juni is er in Italië een speciale spoedwet aangenomen. De wet verbiedt schepen van hulporganisaties die vluchtelingen oppikken, Italiaanse wateren in te varen.
Doen ze dat toch dan kunnen ze een boete verwachten tussen de 10.000 en 50.000 euro. Kapitein Rackete weet wat ze zich riskeert. "Maar de tweeënveertig mensen die we hebben gered, zijn totaal uitgeput. Ik moet ze in veiligheid brengen."