Buitenland

Na China ook Japan? Geruchten over ingrijpen in koers yen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPNa China ook Japan? Geruchten over ingrijpen in koers yen
RTL

De Japanse munt yen is in korte tijd zo in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dat op financiële markten volop gespeculeerd wordt over mogelijk overheidsingrijpen. Dat zou met een omweg moeten gebeuren omdat Japan zich anders de toorn van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals haalt.

Door de hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar, dreigt de Japanse export geraakt te worden. Want hoe hoger de koers van de yen, hoe meer buitenlandse klanten van Japanse bedrijven moeten betalen om spullen met het label 'Made in Japan' te kopen. 

De yen is sinds begin augustus fors in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Eind juli was 1 dollar 108 yen waard, inmiddels is 1 dollar nog maar 106. yen. Een ogenschijnlijk klein verschil, maar niet als je het afzet tegen wat Japan exporteert. In 2017 exporteerde Japan voor 688 miljard dollar volgens de CIA

Koersstijging dempen

Door in te grijpen op financiële markten, zou de koersstijging gedempt kunnen worden. Maar een overheid mag de eigen munt niet in waarde laten dalen om er economisch voordeel uit te halen, zo is afgesproken binnen de G20, de 20 grootste industrielanden in de wereld.

Zo'n actie zou bovendien tot diplomatieke sancties kunnen leiden, vooral uit Washington DC schrijft de Financial Times.

Trump slaat terug: China is valutamanipulator
Lees ook

Trump slaat terug: China is valutamanipulator

Voorzichtig manoeuvreren

Dat bleek gisteren, toen de Amerikaanse regering China als valutamanipulator bestempelde, omdat de Chinese centrale bank géén maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat de yuan in waarde zou dalen ten opzichte van de dollar.

President Trump klaagt veelvuldig over landen die hun eigen munt zouden devalueren om zo meer te kunnen exporteren. Dat gaat ten koste van Amerikaanse bedrijven, en tegen Trump's America First-beleid. Als de Japanse centrale bank zou ingrijpen, zou dat een agressieve reactie uit de VS kunnen opleveren.

Grootste pensioenfonds ter wereld

Om de waarde van de yen te drukken, moeten de Japanners dus een omweg gebruiken, vermoeden handelaren in Tokio. De meest waarschijnlijke optie is om het overheidspensioenfonds GPIF stiekem te laten inspringen, zegt een van hen tegen het FT. Dit is het grootste pensioenfonds ter wereld, met een beheerd vermogen van 1,6 biljoen dollar.

Daarvan is ook een deel belegd in buitenlandse valuta en staatsobligaties. Door hier meer van te kopen, komen er extra yens op de internationale kapitaalmarkt, wat de koers ervan drukt. Daarnaast ontstaat meer vraag naar dollars, wat de koers van die munt juist verder opdrijft.

Het fonds mag maar tot een bepaald percentage aan buitenlandse beleggingen hebben staan, maar daar mag het wel iets van afwijken. En biedt de mogelijkheid om tot 140 miljard aan overzeese beleggingen op te kopen, vertelt Mansoor Mohi-uddin, een analist van NatWest Markets tegen de krant. 

Spoedvergadering

De koersstijging van de yen baart de Japanse overheid in ieder geval zo veel zorgen, dat er een spoedvergadering was van het ministerie van Financiën, toezichthouder Financial Services Agency en de Bank of Japan.

Na afloop zei een topambtenaar dat het land maatregelen zal nemen 'als de koersbewegingen van valuta negatieve impact hebben op de economie en financiële markten'. 

Lees meer over
Donald TrumpXi JinpingShinzo AbeIMFBank of JapanValutaEffectenbeurs