Steeds eerder, steeds meer

Staat straks het hele land in brand? Australië vreest van wel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStaat straks het hele land in brand? Australië vreest van wel
RTL

Het aantal bosbranden in Australië neemt toe. Steeds meer deelstaten worden getroffen. En de zomer is nog niet eens begonnen. De vrees bestaat dat straks het grootste deel van de bossen in het land in brand staat.

Australië gaat al weken gebukt onder bosbranden. Tot nu toe waren die vooral aan de oostkust van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales en het zuiden van Queensland, tussen Sydney en Brisbane. Daarbij zijn zes doden gevallen en meer dan 500 huizen verwoest. 1,6 miljoen hectare bos is in vlammen opgegaan.

Ook andere deelstaten getroffen

Nu worden ook in andere deelstaten gevaarlijke branden gemeld. Code rood is inmiddels ook van kracht in het noordwesten van Victoria, net als in de deelstaat Zuid-Australië. En ook op het eiland Tasmanië wordt al gewaarschuwd. 

Bosbranden zijn een vast gegeven in Australië, jaarlijks zijn het er meer dan 50.000. Maar niet eerder begonnen ze op deze schaal zo vroeg als dit jaar. Het bosbrandenseizoen wordt steeds langer en heftiger. Dat komt doordat het klimaat verandert en het steeds warmer wordt. Nog voor de zomer is begonnen worden er al temperaturen boven de 40 graden gemeld.

Opwarming

Sinds 1910 is het gemiddeld een graad warmer geworden in Australië. 2018 kende de heetste zomer ooit. En nooit eerder was het zo droog als de eerste tien maanden van dit jaar. Serieuze regenval wordt ook de komende maanden niet verwacht.

Het gaat goed met koala Lewis. Het beestje vluchtte gisteren een brandend bos in, maar kon nog net door een dappere Australische worden gered.

De rechtse regering doet veel te weinig, zeggen oud-brandweerlieden, milieubeschermers en de linkse oppositie. Vermoedelijk de helft van de branden in Australië wordt aangestoken, vooral door jongeren, maar een goed beleid tegen brandstichters is er niet. En sociale problemen waar die jongeren vaak mee te maken hebben, worden niet aangepakt.

Ook een serieus klimaatbeleid is er volgens de oppositie niet. De regering weigert rigoureuze maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te beperken. Mijnbouw is altijd lucratief geweest in Australië en het gebruik van steenkool is er nog de normaalste zaak van de wereld. 

Een veroordeelde brandstichter vertelt

Dave was 19 jaar toen hij net boven Melbourne in de avondschemering op een stoffige landweg reed, schreef de Australische omroep ABC twee jaar geleden op zijn website. Uit zijn vierwielaangedreven SUV klonk harde gangsterrap. Dave was er net achter gekomen dat zijn vriendin was vreemdgegaan. Als hij boos is, gaat hij graag een stuk rijden. Op de achterbank lag een doosje lucifers. "Ik had pijn en wilde dat doorgeven aan andere mensen", zegt Dave over zijn motief. Niemand raakte gewond bij de brand en Dave kreeg negen maanden jeugddetentie. De rechter hield rekening met zijn zware jeugd.

Volgens wetenschappers van het Australisch Onderzoekscentrum voor Bosbranden en Brandstichting ontstaan veel bosbranden aan de rand van steden. Vooral in wijken met een hoge jeugdwerkloosheid gaat het vaak mis. Jongeren hebben niets in te brengen, niets te doen en zijn daar vaak behoorlijk boos over – sommigen boos genoeg om brand te stichten.

Lees meer over
BosbrandKlimaatKlimaatveranderingAustralië