Baan verloren

Miljoenen werklozen VS door coronacrisis: 'Grond zakt weg onder je voeten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma PressMiljoenen werklozen VS door coronacrisis: 'Grond zakt weg onder je voeten'
RTL

Maar liefst 6,6 miljoen Amerikanen hebben afgelopen week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is net zoveel als de week daarvoor. Bijna 17 miljoen Amerikanen hebben zich sinds het begin van de corona-uitbraak aangemeld voor een uitkering.

Ruim 1 op de 10 mensen die voorheen een baan had, zegt nu zonder werk te zitten door de coronacrisis. Dat is historisch veel, én dat zal nog wel meer worden. Volgens schattingen raken in totaal 20 miljoen Amerikanen deze maand hun baan kwijt.

Ongekend

Het zijn ongekende cijfers die veel hoger liggen dan tijdens de financiële crisis. Op het dieptepunt van die crisis in 2009 vroegen 600.000 Amerikanen in een week een uitkering aan. 

Werkloosheid VS schiet verder omhoog: groei van 6,6 miljoen
Lees ook

Werkloosheid VS schiet verder omhoog: groei van 6,6 miljoen

Op dit moment hebben 16,8 miljoen Amerikanen zich aangemeld voor een werkloosheidsuitkering. Maar het werkelijke cijfer werklozen ligt mogelijk veel hoger. Het lukt veel Amerikanen bijvoorbeeld niet om contact te krijgen met de uitkeringsinstantie.

'Steeds dieper in de schulden'

Ook de werkloze New Yorker Guy Hillel probeert al weken contact te krijgen met de uitkeringsinstantie. Tot nu toe zonder succes. "Het is frustrerend. Je komt er niet door, alle lijnen zijn bezet. Je bent continu aan het wachten. En als je er eenmaal door bent, hangen ze de telefoon zomaar op. Ik raak zo steeds dieper in de schulden." 

Guy Hillel is een van de velen die werkloos raakte door de coronacrisis.

Voor de uitbraak runde Hillel de restaurants en bars in een groot hotel op Times Square. Hij kreeg te horen dat er geen werk meer voor hem was en werd op straat gezet. "Al twintig jaar werk ik in de horeca, ik houd van mijn werk. Het voelt alsof de grond ineens onder je voeten wegzakt."

Geen huur betalen

Bijna één op de drie Amerikanen is er deze maand niet in geslaagd om op tijd de huur te betalen. Hillel is een van hen. "Wij hebben deze maand nog geen huur betaald. En onze huisbaas krijg ik maar niet te pakken. We wonen midden in een peperdure stad en de rekeningen zijn torenhoog. Boodschappen doen we inmiddels met onze creditcards. Daarvan zien we de rekening pas volgende maand."

Hij zit nu thuis. Hij geeft les aan zijn kinderen die ook niet naar school kunnen. "Ik heb mijn zoon zojuist geleerd hoe breuken werken. Dat was ik zelf eigenlijk allang vergeten. Maar na het even te googelen, heb ik het weer onder de knie. We leven in een vreemde tijd. Dus ik probeer er maar het beste van te maken."

Makkelijk ontslag

In tegenstelling tot Nederland, kun je in veel gevallen in Amerika zomaar worden ontslagen. Bedrijven zijn hierdoor in de huidige crisis niet verplicht hun personeel aan te houden. Wel biedt het parlement leningen aan aan bedrijven die hun personeel in dienst houden. 

Die leningen zouden op termijn ook kwijtgescholden kunnen worden. Maar veel bedrijven durven dat risico niet aan. 

Daar komt bij dat meer dan 60 procent van de Amerikanen zorgverzekering heeft via zijn werk. Als al die mensen hun baan kwijt raken, zijn hun zorgkosten ook niet langer gedekt.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
WerkloosheidCoronavirusCovid-19UitkeringVerenigde Staten