Veroorzaakt hartritmestoornissen

Trump zegt oud-malariamedicijn al weken te slikken, ondanks waarschuwingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPTrump zegt oud-malariamedicijn al weken te slikken, ondanks waarschuwingen
RTL

Donald Trump zegt het oud-malariamedicijn (hydroxy)chloroquine zelf 'al een paar weken' te slikken als preventief middel tegen corona. Gezondheidsexperts waarschuwen voor het medicijn, omdat het hartritmestoornissen kan veroorzaken en de werking niet bewezen is.

Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse president een mogelijke remedie tegen het coronavirus aanprijst. Ondanks waarschuwingen van medici, promootte hij (hydroxy)chloroquine eerder ook al. 

"Het zou kunnen werken, het zou niet kunnen werken. Maar als het niet werkt, verliezen we niets", zei de president er vorige maand over

Uv-licht en desinfectie

Ook suggereerde Trump om desinfectiemiddel te injecteren en zei hij dat uv-licht het virus mogelijk kan doden. Die beweringen werden door gezondheidsexperts afgedaan als onwaar en gevaarlijk. Niet eerder zei Trump zelf ook een middel te gebruiken tegen het virus.

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel
Lees ook

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel

Zowel de Amerikaanse voedings- en warenautoriteit (FDA) als de Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwen voor gebruik van het middel. Volgens de IGJ is het volstrekt onbewezen dat chloroquine enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus.

Klokkenluider

Toch is dat precies wat Donald Trump beweert. De bewering komt nadat de president de Amerikaanse klokkenluider Rick Bright aanvalt. Vaccin-expert Bright zegt te zijn ontslagen omdat hij het gebruik van hydroxychloroquine als medicijn ontmoedigde.

Bright verklaarde vorige week voor het Amerikaanse congres dat hij onder grote druk van de Amerikaanse autoriteiten stond om (hydroxy)chloroquine als werkend middel te presenteren. Dat weigerde hij te doen. 

'Heel veel mensen slikken het'

Volgens Trump zijn er 'heel veel mensen in de frontlinie' die het middel nemen. "Ik gebruik het ook. Ik gebruik het, (hydroxy)chloroquine. Op dit moment. Een paar weken geleden ben ik begonnen. Ik denk dat het goed is, ik heb er veel goede verhalen over gehoord. Elke dag neem ik een pil", vertelt de president.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volgens de IGJ mag chloroquine alleen bij ernstige infecties mag worden toegediend. "Bovendien is het geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: chloroquine is zeer toxisch bij overdosering."

Oud middel

Het decennia oude malariamedicijn wordt gezien als een mogelijk kansrijk middel tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Maar de werking ervan is niet aangetoond. Er wordt nog altijd onderzoek naar gedaan. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Donald TrumpCoronavirusVerenigde Staten