George Floyd begraven na emotionele ceremonie: 'Ik hou van je'
George Floyd is begraven. Ruim twee weken nadat de zwarte Amerikaan door politiegeweld om het leven kwam, is hij naar zijn laatste rustplaats gebracht. De emotionele begrafenisceremonie bracht duizenden op de been. "Zolang ik kan ademen zal ik strijden voor gerechtigheid"
De begrafenisdienst van Floyd begon gisteren om 18.00 uur (Nederlandse tijd) in de Fountain of Praise-kerk in Houston. In die Amerikaanse stad werd Floyd geboren. Hij woonde er het grootste deel van zijn leven.
In de kerkzaal waren vanwege de coronamaatregelen maximaal vijfhonderd mensen welkom, maar de dienst was ook live te volgen. Amerikaanse beroemdheden zoals Channing Tatum en Jamie Foxx waren bij de ceremonie aanwezig.
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden had een videoboodschap opgenomen. "We kunnen na dit moment niet denken dat we ons weer kunnen afsluiten voor het racisme in dit land", vertelde Biden. "Alle mensen zijn gelijk geboren en moeten zo worden behandeld."
Echte Afro-Amerikaanse begrafenis
Er was gospelmuziek, er waren Bijbellezingen. "Laten we er een echte Afro-Amerikaanse begrafenis van maken. Laten we het leven van George Floyd vieren en niet treuren", zei de pastoor van dienst bij aanvang.
Een dag eerder hadden in de kerk al duizenden mensen afscheid genomen van Floyd. Stil, huilend of soms met gebalde vuist liepen ze langs de kist. Na afloop ontvingen bezoekers een bidprentje. "Dankzij jou hebben we troost en kracht gekregen", schreef de familie. De broer van Floyd liet weten dankbaar te zijn voor de grote opkomst. "Dit is een zegen", vertelde hij.
Acht minuten stilte
Radiostations hielden tijdens de begrafenisceremonie enkele minuten stilte. In New York werd de aandelenmarkt acht minuten en veertig seconden stilgelegd. Zo lang hield de Amerikaanse agent Floyd in een nekklem, waardoor de zwarte Amerikaan uiteindelijk om het leven kwam.
De Amerikaanse activist en dominee Al Sharpton hield een indrukwekkende toespraak over die langdurige nekklem. "We vechten tegen slechtheid", begon hij. "Iemand zo lang in een nekklem houden is onvoorstelbaar. Als een burger zoiets zou doen, zouden we dat onbegrijpelijk vinden. Nu gaat het om een politieagent, dat is nog schrijnender."
'Vechten tegen slechtheid'
Volgens Al Sharpton 'doet de dood van George er niet toe als er niemand voor gestraft wordt'. Hij roemt de protesten die overal ter wereld zijn ontstaan dan ook. "Ik heb achterkleinkinderen van slavenhandelaren nu standbeelden van slavenhandelaren neer zien halen."
Buiten de kerk stonden tientallen mensen in T-shirts met de tekst "ik kan niet ademen". Dat waren Floyds laatste woorden. Brooke Williams, een nichtje van Floyd, vertelde tijdens de ceremonie: "Zolang ik kan ademen zal ik strijden voor gerechtigheid." Floyds broer vertelde geëmotioneerd dat hij God dankt voor 'zijn persoonlijke superman'.
De burgemeester van Houston, Sylvester Turner, zei tijdens zijn toespraak dat er een verbod komt op nekklemmen in zijn stad. "We eren hem vandaag, want toen hij zijn laatste adem uitblies, maakte hij het ons mogelijk om te ademen."
Naast graf moeder
Na afloop van de ceremonie werd Floyd met paard en wagen naar zijn laatste rustplaats gebracht. Langs de route stonden mensen met 'Black Lives Matter'-protestborden te zwaaien.
De 46-jarige Floyd, wiens dood overal ter wereld protesten aanwakkerde, is begraven naast het graf van zijn moeder.