Mondkapjesplicht

Verplicht een mondkapje dragen? Zo gaat het in landen om ons heen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerplicht een mondkapje dragen? Zo gaat het in landen om ons heen
RTL

Het mondkapje wordt op steeds meer plekken in Europa verplicht. Onder meer België, Oostenrijk en Engeland verscherpen hun beleid. In Nederland geldt alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Hoe zit het in andere landen? Onze correspondenten geven antwoord.

België

In België moeten mondkapjes gedragen worden in winkels, musea en bioscopen. Omdat het aantal besmettingen oploopt, gaan er vanaf zaterdag strengere maatregelen gelden. Wie zich verplaatst in een café of restaurant moet vanaf dan ook een mondkapje dragen, bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Voor horecapersoneel was het al verplicht.

Ook op markten, in drukke winkelstraten en in publieke gebouwen moeten Belgen voortaan een mondkapje opdoen. Er wordt strenger gehandhaafd en er kunnen boetes uitgedeeld worden van 250 euro.

In Kortrijk gaan ze nog iets verder. Daar komt een algemene mondmaskerplicht. "Zodra je je huis verlaat, zet je je masker op. Omdat we onze inwoners willen beschermen," laat de burgemeester via Twitter weten. Hij wil zo duidelijkheid creëren.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

Frankrijk

Een mondkapjesplicht gold eerst alleen in het ov. Sinds vorige week ook in publieke ruimtes waar een dak op zit. Dus in supermarkten, postkantoren, banken en ook bijvoorbeeld in de horeca als je naar de wc gaat. President Macron heeft vandaag de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om te kijken of nieuwe maatregelen nodig zijn. Er komen nu dagelijks zo’n duizend nieuwe gevallen bij.

De verplichting is een besluit van president Macron zelf, vertelt correspondent Stefan de Vries. "Hij laat zich wel adviseren, maar uiteindelijk doet hij wat hij wil. Hij was eerst tegen mondkapjes, maar heeft zijn mening bijgesteld."

'Kijk, ik doe iets!'

Op straat lopen veel mensen met een mondkapje. "Maar het bungelt vaak aan hun kin, aan hun arm, of op hun hoofd, waardoor de maskers in feite onbruikbaar zijn. Op terrassen in Parijs wordt eigenlijk de afstand niet gerespecteerd, iedereen zit dicht op elkaar.

Macron ligt zwaar onder vuur over de manier waarop hij de crisis heeft aangepakt, zegt De Vries. "Nu mondkapjes verplichten is ook laten zien 'Kijk, ik doe iets!'".

Moeten we mondkapjes ook verplichten in Nederland? We vroegen het op straat in de Kalverstraat in Amsterdam.

Duitsland

Mondkapjes worden in Duitsland in het openbaar vervoer en in afgesloten ruimtes zoals supermarkt, musea, winkels of ziekenhuis gedragen. Alleen kinderen onder zes jaar zijn vrijgesteld.

Er is een mondkapjesplicht, maar er zijn per regio verschillen, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "Gezondheid is een zaak van de deelstaat. In Sachsen en Brandenburg is het aantal besmettingen relatief laag, in Beieren het hoogst. Daar hameren de lokale politici telkens op het grote belang van het dragen van mondkapjes."

De mondkapjesplicht staat onder druk in sommige deelstaten waar de besmetting laag is maar de plicht geldt momenteel nog steeds in heel Duitsland.

Geaccepteerd

Duitsers houden zich er over het algemeen goed aan, valt Akkermans op. Er wordt in winkels en openbaar vervoer ook best streng op toegezien, maar er komt gaandeweg wel meer speling in, zegt hij. "In mijn lokale supermarkt is het personeel bij de deur verdwenen dat de klant een ontsmet karretje toewees en mensen zonder kapje buiten de deur hield. Desondanks kom ik binnen niemand zonder kapje tegen. Het is geaccepteerd."

Buiten op straat is het mondkapje niet verplicht en kom je slechts sporadisch mensen met een kapje tegen.

Italië

In het openbaar vervoer is het verplicht en in alle afgesloten ruimtes: cafés, musea, winkels en op stations. Op straat zijn mondkapjes niet verplicht, maar veel mensen hebben er wel een op.

Als je uit eten gaat mag het mondkapje af aan tafel, maar hij moet weer op als je naar de wc gaat. Personeel in alle winkels en restaurants hebben standaard een mondkapje op.

Minder afstand

De mondkapjesplicht is er om te voorkomen dat het land weer in lockdown moet, vertelt Italië-correspondent Eveline Rethmeier. "Veel mensen dragen het vrijwillig. Je ziet ze overal. Tot voor kort was het in Lombardije op straat overal verplicht. Dat is net vorige week afgeschaft, maar veel mensen hebben er nog steeds een op als ze op straat lopen, vooral ouderen."

In Nederland begroeten we elkaar veel door een elleboog te geven, in Italië is dat anders. "Italianen zijn minder streng, ze omhelzen elkaar veel makkelijker. Ik merk wel dat er iets minder afstand wordt gehouden hier, wellicht door al die mondkapjes."

Mondkapje dragen maakt risico op besmetting juist groter, zegt deskundige
Lees ook

Mondkapje dragen maakt risico op besmetting juist groter, zegt deskundige

Spanje

Mondkapjes zijn in vrijwel heel Spanje verplicht in de openbare ruimte. Dus in het openbaar vervoer, in winkels en in horeca. Er zijn uitzonderingen. De Canarische Eilanden en Madrid willen nog niet aan de mondkapjesplicht. In Catalonië is een mondkapje niet nodig op het strand en op het terras.

De meeste mensen hebben nu op straat een mondkapje op, vertelt correspondent Alex Tieleman. "Mijn indruk is dat mensen in de stad zich beter gedragen dan in mijn dorp, maar daar zijn dan ook minder mensenmassa's en is de handhaving coulanter."

Het valt hem op dat jongeren het in de trein soms niet zo nauw nemen de regels en dat de hitte er soms voor zorgt dat mensen hem even af doen om uit te hijgen.

De meeste regio's voerden de mondkapjesmaatregel in toen er weer een toename zichtbaar werd. Tieleman: "De argumentatie is dat dit helpt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Madrid zegt men dat veel mensen toch al mondkapjes dragen, dus waarom zou je het dan verplichten."

Groot-Brittannië

In het openbaar vervoer was het al sinds 15 juni verplicht een mondkapje te dragen. Vanaf vandaag ook in supermarkten en winkels. Al hebben sommige winkelketens laten weten dat ze klanten zonder masker er niet op aan zullen spreken.

Officieel kun je een boete kunnen krijgen als mensen zich niet aan de regels houden. Kinderen onder 11 jaar hoeven er niet aan. Volgens correspondent Anne Saenen zie je veel mensen op straat met een mondkapje op. "In trein of bus is er maar een enkeling die zich niet aan de regels houdt."

Oostenrijk

Tot slot Oostenrijk. Inwoners moeten hun mond en neus voortaan ook bedekken bij een bezoek aan supermarkten, postkantoren, bankfilialen en andere openbare gebouwen. Het was al verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Lees meer over
CoronavirusFrankrijkGroot-BrittanniëSpanjeBelgiëDuitslandOostenrijk