Verkeerd gebruik

Mondkapje dragen maakt risico op besmetting juist groter, zegt deskundige

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Robin UtrechtMondkapje dragen maakt risico op besmetting juist groter, zegt deskundige
RTL

Het corona-adviesteam van het kabinet, het OMT, zou opnieuw moeten praten over het verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte. Dat zegt ic-arts Diederik Gommers. In België is die verplichting er vanaf zaterdag, en ook partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet daar nog eens naar kijkt. Maar het RIVM wil er nog niet aan.

PvdA, SP en GroenLinks vragen het kabinet opnieuw te kijken naar een (gedeeltelijke) mondkapjesplicht in de openbare ruimte of de horeca en ook de SGP staat daar niet negatief tegenover: als het OMT voorstander blijkt van meer mondkapjes, dan gaat de partij daarin mee.

'Geen eenduidig bewijs'  

Het standpunt van het RIVM is op dit punt nog ongewijzigd, liet het instituut vandaag weten aan persbureau ANP. Volgens het RIVM is er 'geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkt'. "Het belangrijkste blijft: houd afstand en vermijd drukte."

In de landen om ons heen wordt het dragen van een mondkapje op steeds meer plekken verplicht. Ook winkeliers in Amsterdam denken erover. Wat vindt het winkelend publiek daarvan?

De woordvoerder zegt dat je de verkeerde boodschap afgeeft als je mondkapjes in de openbare ruimte verplicht stelt. Mensen zouden zich daardoor beschermd kunnen voelen en minder afstand gaan houden, terwijl mondkapjes slechts 'zeer beperkt' beschermen tegen het coronavirus, zeker als ze ook nog eens niet goed worden gebruikt, zoals nu gebeurt.

'Grotere kans op besmetting'

Het is precies waarom deskundige infectiepreventie Ellanie de Bruijne van het Amsterdam UMC geen voorstander is van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus. "Bij juist gebruik, de juiste draagduur én de juiste mondkapjes kunnen ze werken. Maar bij verkeerd gebruik vergroot je met een mondkapje juist de kans op besmetting."

Vakantiegangers opgelet: mondkapjes op veel meer plekken verplicht in Frankrijk
Lees ook

Vakantiegangers opgelet: mondkapjes op veel meer plekken verplicht in Frankrijk

Dat risico zit vooral in dat mensen heel veel met hun handen aan het mondkapje zitten: ze doen het tijdelijk onder hun kin of zetten het steeds op en af. Of ze zetten het af, wrijven met hun handen over hun neus en zetten het weer op. "Dat doen ze met niet-schoongemaakte handen, waarmee ze bijvoorbeeld net een deurklink hebben aangeraakt."

Vaker aan je gezicht

Je raakt niet besmet met het virus omdat je het op je handen hebt zitten, maar omdat het – bijvoorbeeld via je handen – in je mond of neus terechtkomt. Hoe vaker je aan je gezicht zit, hoe groter die kans dus is.

Goed gebruik van mondkapjes is ook niet zo maar aan te leren, zegt De Bruijne. "Dat zien we bij ziekenhuispersoneel. Er gaat echt wat tijd overheen voordat mensen dat goed doen. Stel je dan voor dat je dat het hele land moet leren."

Niet snel in heel Nederland

Ze ziet ook niet gebeuren dat Nederland snel zal overgaan tot het verplichten van mondkapjes. "Het is natuurlijk speculeren, maar ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld winkelketens zijn die niemand meer binnenlaten zonder mondkapje. Zo ging het ook met het ov: dat was een keuze van de bedrijven zelf."

"Maar het RIVM blijft nog altijd bij het standpunt dat het niet nodig is, en dat afstand houden, een goede hoest-niesdiscipline, handen wassen, je gezicht zo weinig mogelijk aanraken én thuisblijven en laten testen bij klachten de beste manieren zijn om verspreiding te voorkomen."

Lees meer over
RIVMCoronavirusCovid-19MondkapjeAnderhalvemetersamenlevingGezondheid