Duits onderzoek

Honden getraind om corona op te sporen: '94 procent nauwkeurig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DPA / Rolf VennenberndHonden getraind om corona op te sporen: '94 procent nauwkeurig'
RTL

Een opvallend bericht uit Duitsland. Daar zijn acht honden getraind om mensen te identificeren die besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Het bericht is afkomstig van een universiteit in het Duitse Hannover, die samenwerken met de Duitse strijdkrachten. Onderzoekers zeggen dat een training van enkele dagen genoeg is.

De acht honden, afkomstig van het leger, kregen gedurende een week een speciale training. Daarna lukte het de dieren in veel gevallen het virus te identificeren in het speeksel van mensen. De meer dan duizend monsters zouden in 94 procent van de gevallen correct zijn geïdentificeerd.

Besmette mensen opsporen

"We denken dat dit komt doordat de stofwisseling in het lichaam van zieke mensen compleet verandert", zegt een van de wetenschappers.

De onderzoekers denken dat honden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden om besmette mensen op te sporen bij bijvoorbeeld grensovergangen of tijdens sportevenementen.

Hond met corona: kunnen dieren je besmetten?
Lees ook

Hond met corona: kunnen dieren je besmetten?

Het Nederlandse bedrijf Scent Detection Academy is met een soortgelijk onderzoek bezig, meldde Editie NL in april. Eerder toonden zij al aan dat honden het ziekenhuisbacterie Clostridium kunnen ruiken en dus opsporen. "Ze ruiken veel meer dan mensen", vertelde de eigenaar.

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om honden een coronatraining te geven.

Lees meer over
CoronavirusHondDuitsland