Tweede golf

Zorgen in Spanje: meer besmettingen en strengere maatregelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma PressZorgen in Spanje: meer besmettingen en strengere maatregelen
RTL

In Spanje stijgt het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames weer. "Veel Spanjaarden hebben het idee dat ze heel dicht bij die tweede golf zijn, of er zelfs al midden in zitten."

Spanje werd dit voorjaar al hard getroffen door corona. De piek was in april, daarna nam het aantal nieuwe besmettingen af. Ruim een maand geleden, op 21 juni, werd een einde gemaakt aan de noodtoestand in het land. Maar sindsdien neemt het aantal besmettingen weer toe, zeker in Catalonië.

Het aantal coronabesmettingen in Spanje stijgt de afgelopen weken weer.© RTL Nieuws
Het aantal coronabesmettingen in Spanje stijgt de afgelopen weken weer.

Bijna de helft van het aantal nieuwe besmettingen van de afgelopen twee weken is in die regio vastgesteld, waarmee het de belangrijkste besmettingshaard is in Spanje. Ook in andere regio's stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer. "Veel Spanjaarden hebben het idee dat ze heel dicht bij die tweede golf zijn, of er zelfs al midden in zitten", zegt correspondent Alex Tieleman, die zelf in Barcelona woont. 

Coronamoeheid

Tieleman merkt dat mensen weer iets voorzichtiger worden nu de cijfers stijgen, vooral door meer afstand te houden. Toen de noodtoestand afliep, vorige maand, gingen de Spanjaarden juist veel losser om met elkaar en met de regels. "Mensen stonden dicht op elkaar, gingen lekker naar buiten en op het terras zitten. Anderhalve meter is dan moeilijk", merkte Tieleman. De miljoenen inwoners van Barcelona wordt weer geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven.

In Spanje is een mondkapje vrijwel overal verplicht, maar ook nu is niet iedereen daar strikt in. "Zeker jongeren vinden het moeilijk", zegt Tieleman. "Het is warm in Spanje. Voor mensen is het dan extra lastig om de hele dag buiten, met een mondkapje op, door de straten te sjokken."

Jongeren als verspreiders

In Spanje worden jongeren gezien als de belangrijkste verspreiders van het virus. "Ze houden zich minder strikt aan de regels, gaan naar feestjes en als ze besmet raken hebben ze vaak weinig of geen symptomen", aldus Tieleman.

De nieuwste maatregel in Catalonië, waar badplaatsen zoals Lloret de Mar en Blanes liggen: het sluiten van nachtclubs. Ook casino's, kroegen en restaurants moeten om middernacht dicht zijn. "Deze maatregel heeft impact, maar het is niet gek dat het gebeurt", zegt Tieleman. "Het zijn plekken waar veel jongeren samenkomen en verspreiding makkelijk gaat."

Nachtclubs in Catalonië zijn dicht, in Madrid feesten ze met een mondkapje op.© AP
Nachtclubs in Catalonië zijn dicht, in Madrid feesten ze met een mondkapje op.

Op het Spaanse eiland Mallorca gingen eerder deze maand ook populaire uitgaansstraten dicht. "Daar waren veel uitbundige Britse en Duitse toeristen en bleek wel dat afstand houden met alcohol op echt niet gaat." De opleving van het virus is een klap voor de toerismesector, die goed is voor twaalf procent van de Spaanse economie. In de zomer genieten normaal gesproken miljoenen toeristen van het Zuid-Europese land, maar nu is het op veel plekken rustig.

Hoe reageren andere landen?

Verschillende Europese landen nemen alweer maatregelen om coronabesmettingen vanuit Spanje tegen te gaan. Britten die in Spanje vakantie vieren of gaan vieren, moeten bij thuiskomst twee weken in quarantaine. In juni werd zo'n regel ook al ingevoerd voor het vakantieland, maar na protesten van onder andere vliegmaatschappijen ook weer opgeheven.

Zo heeft Frankrijk het reisadvies aangescherpt: ga niet naar de regio Catalonië. De grens met het buurland blijft voorlopig open, maar Frankrijk zegt in gesprek te zijn met Spanje om het verkeer tussen de landen te verminderen. 

Noorwegen eist vanaf vandaag dat mensen die terugkomen uit Spanje tien dagen in quarantaine gaan. Het Nederlandse reisadvies voor Spanje is vooralsnog geel, er gelden veiligheidsrisico's. Alleen de regio rond de stad Lleida kleurt oranje.

Het Nederlandse reisadvies voor Spanje.© RTL Nieuws
Het Nederlandse reisadvies voor Spanje.

Volgens Tieleman zal Spanje nu niet snel weer helemaal in lockdown gaan. "Een landelijke lockdown ligt politiek erg gevoelig. Het ligt nu eerst voor de hand dat de autonome regio's de lokale coronahaarden blijven blussen. Maar goed, als het weer gierend uit de hand loopt, wie weet." 

In de regio rond Lleida (Catalonië) verspreidt het virus zich onder arbeidsmigranten die fruit komen plukken.
Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenCoronavirusVirusziekteReisadviesToerismeJongerenSpanjeNoorwegenFrankrijk