Zes vragen

Dé boodschap op congres van Democraten: 'Trump is een ramp'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPDé boodschap op congres van Democraten: 'Trump is een ramp'
RTL

Het Democratische partijcongres gaat van start in de Amerikaanse staat Wisconsin. Joe Biden en zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris worden daar officieel verkozen tot de uitdagers van Donald Trump en Mike Pence. Het feest wordt heel anders dan voorgaande keren, vertelt correspondent Erik Mouthaan. Zes vragen.

1. Erik, dit is de vierde Democratische conventie die jij bezoekt. Wat zijn dat voor bijeenkomsten?

"Normaal gesproken verdringen zich tienduizenden mensen in een concertzaal of klein sportstadion voor een enorm politiek feest. Vier dagen zijn er speeches en optredens van sterren, wordt er gelobbyd in de skylounges en worden politieke helden toegejuicht, je kunt dan bijvoorbeeld even heel dicht bij de Obama’s komen."

"In de zaal zitten dan vijfduizend gedelegeerden die soms wel tien uur gevlogen hebben om te stemmen voor de inwoners van hun staat. Die nemen dan het woord: 'Namens Hawaï vertel ik vol trots dat de toekomstige president al onze gedelegeerden achter zich heeft'."

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?
Lees ook

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?

2. Klinkt als een gezellige boel. Maar heeft de pandemie daar een streep doorheen gezet?

"Inderdaad. Er komen maar 300 mensen opdagen, de boel is verplaatst naar een veel kleinere zaal, en er komen al helemaal geen politieke sterren naar de stad waar het plaatsvindt, Milwaukee. De Obama's en de Clintons spreken van afstand, via een videoverbinding, en vaak niet eens live maar van tevoren opgenomen."

"Het wordt, zoals zoveel dingen tegenwoordig, een videovergadering. En in plaats van acht uur is er maar een programma van twee uur."

3. Maar we mogen toch aannemen dat Joe Biden wel langskomt?

"Nee, niet eens. Hij verlaat amper zijn thuisstaat Delaware, en zal vanuit daar ook de nominatie aanvaarden. Dat gebeurt op donderdag. De dag ervoor accepteert senator Kamala Harris de tweede plek op het stembiljet."

"Biden is heel voorzichtig, de 77-jarige politicus wil niet ziek worden. Maar door het evenement zo terug te schalen, wil hij ook een contrast scheppen met president Trump, die maandenlang het risico van Covid-19 bagatelliseerde."

In de Amerikaane politiek kan het hard gaan: in februari kwam Joe Biden tijdens de voorverkiezingen van New Hampshire niet verder dan een vijfde plek. Erik Mouthaan maakte toen deze reportage over een campagne die leek te mislukken.

4. Houden de Republikeinen eigenlijk ook zo'n partijcongres?

"Volgende week zijn zij aan de beurt. Veel is nog onduidelijk, maar het laatste nieuws is dat er bij hen wel van die gedelegeerden uit bepaalde regio's naar hun conventie afreizen. Trump heeft openlijk gezegd dat hij het liefst een grote mensenmassa had gezien. Maar recent moest hij toegeven dat dat er niet in zit, nu elke dag nog meer dan duizend Amerikanen sterven aan het virus."

5. Wat wordt vooral de boodschap van de Democraten deze week?

"Kortgezegd: Trump is een ramp, Biden brengt het land weer op de rit. De vicepresident staat op winst in de peilingen, en hoewel die er soms naast zitten, hebben de Democraten goede hoop dat ze bij de verkiezingen in november niet alleen het Witte Huis veroveren, maar ook een meerderheid in beide kamers van het parlement. Biden zal de komende dagen meer over zijn plannen vertellen om de economie een oppepper te geven. En er zal heel veel worden uitgehaald naar president Trump."

6. Heeft het nog wel nut, zo’n congres?

"Eigenlijk niet. Vroeger was het nog spannend bij het kiezen van een lijsttrekker, er konden naar last minute verschuivingen plaats vinden, zo onttroonde ooit senator Ted Kennedy bijna president Carter! Maar de laatste decennia is het een voorgekookt tv-spektakel."

"De grote zenders geven elke avond een uur prime-time tv-zendtijd aan de partijen, en dat willen de Democraten en Republikeinen niet aan hun neus voorbij laten gaan. Maar als het toch van tevoren opgenomen speeches worden, geen spannende live-ontwikkelingen, denk ik dat de zenders zullen beginnen te klagen: wij zijn geen doorgeefluik van jullie reclamefilmpjes. Ga er maar van uit dat de conventies na Covid flink op de schop gaan."

Lees meer over
Joe BidenKamala HarrisDemocratische Partij (Verenigde Staten)Amerikaanse verkiezingen